Διαβήτης και γρίπη

26-12-2016

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής σε ότι αφορά την ασθένειά τους και το νέο ιό της γρίπη Η1Ν1:

  • Οι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη που μολύνονται με γρίπη μπορεί να νοσήσουν πολύ σοβαρά και να αντιμετωπίσουν σοβαρές επιπλοκές. Η ασθένεια από μόνη της μπορεί να προκαλέσει αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον, μπορεί να σας εμποδίσει να τρέφεστε σωστά, κάτι που επίσης επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης.
  • Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να κάνουν τόσο το ετήσιο εμβόλιο για την εποχική γρίπη όσο και το εμβόλιο για τον H1N1, όταν διατεθεί στην αγορά.

 

  • ΟΙ παρακάτω οδηγίες είναι χρήσιμες για τα άτομα με διαβήτη που προσβλήθηκαν από γρίπη:

Συνεχίστε να λαμβάνετε τα χάπια ή την ινσουλίνη για το διαβήτη. Μην τα σταματήστε ακόμα κι αν δεν μπορείτε να φάτε. Ενδέχεται, ο γιατρός σας να σας συμβουλέψει να λαμβάνετε μεγαλύτερη ποσότητα ινσουλίνης για το διάστημα που νοσείτε.

Ελέγχετε τη γλυκόζη στο αίμα σας κάθε τέσσερις ώρες και καταγράφετε τα αποτελέσματα.

Πίνετε επιπλέον υγρά (χαμηλά σε θερμίδες) και προσπαθήστε να τρέφεστε όπως συνήθως. Εάν δεν μπορείτε, προσπαθήσετε να καταναλώνετε μαλακά τρόφιμα και υγρά που περιέχουν ίση ποσότητα υδατανθράκων με αυτή που λαμβάνετε συνήθως.

Να ζυγίζεστε κάθε μέρα. Η ακούσια απώλεια βάρους, είναι σημάδι αυξημένων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

  • Εάν τα άτομα με διαβήτη μολυνθούν από γρίπη και εμφανίσουν κάτι από τα παρακάτω θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους ή να πάνε στα επείγοντα περιστατικά:

Αισθάνεστε πάρα πολύ άρρωστος για να τραφείτε σωστά και δεν μπορείτε να κρατήσετε την τροφή στο στομάχι σας για περισσότερο από 6 ώρες.

Έχετε έντονη διάρροια.

Έχετε χάσει περισσότερο από 2,5 κιλά.

Η θερμοκρασία σας είναι υψηλότερη από 38°C.

Η γλυκόζη αίματός σας είναι χαμηλότερη από 60 mg/dL ή παραμένει πάνω από 300 mg/dL.

Έχετε μέτριες ή υψηλές ποσότητες κετονών στα ούρα σας.

Έχετε αναπνευστικό πρόβλημα.

Αισθάνεστε υπνηλία ή δεν μπορείτε να σκεφτείτε καθαρά.

  • Η θεραπεία με αντιιικά φάρμακα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ανθρώπους με τις χρόνιες ιατρικές παθήσεις όπως το άσθμα, ο διαβήτης, ή τα καρδιακά προβλήματα ή παθήσεις των πνευμόνων. Αυτή την εποχή, τα αντιιικά φάρμακα χορηγούνται με προτεραιότητα στους ασθενείς σε νοσοκομείο (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών) και στους υψηλού κινδύνου ασθενείς που νοσούν με γρίπη.
  • Εάν έχετε διαβήτη και εμφανίσετε συμπτώματα γρίπης, επικοινωνήστε με το γιατρό σας ή αναζητήστε ιατρική φροντίδα και ακολουθήστε τα βήματα που ισχύουν για τα άτομα με οποιαδήποτε ιατρική πάθηση.

Πηγή: Flu.gov