Διαβήτης & παγωτό: μία λεπτή ισορροπία

26-12-2016

To παγωτό αποτελείται κυρίως από ζάχαρη, ενώ ένα μέρος των θερμίδων του προέρχεται από ζωικά λίπη που περιέχει το γάλα. Η μεγάλη περιεκτικότητα του παγωτού σε αυτό που ονομάζουμε «επεξεργασμένους υδατάνθρακες», το κάνει να απορροφάται πολύ γρήγορα από το σώμα, εκτοξεύοντας τα επίπεδα του ζαχάρου το αίμα πολύ ψηλά.

Ο μύθος της ζάχαρης: Γύρω από το διαβήτη και τη ζάχαρη επικρατεί ο μύθος πως πρέπει να αποφεύγεται τελείως. Στην πραγματικότητα όμως η ζάχαρη, και γενικότερα όλοι υδατάνθρακες, είναι απαραίτητοι για να παραχθεί ενέργεια από τον οργανισμό, αλλά και για να μην προκληθεί αυτό που οι ασθενείς με διαβήτη γνωρίζουν ως υπογλυκαιμία. Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει σωστός συνδυασμός και αναλογία, όχι μόνο της ζάχαρης αλλά κάθε τροφίμου που επιλέγετε να καταναλώσετε.

Η αλήθεια για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη: Τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία καλή εναλλακτική για τα κλασσικά γλυκά. Χρειάζεται όμως και εδώ ιδιαίτερη προσοχή διότι μπορεί να περιέχουν υδατάνθρακες με άλλες μορφές. Οπότε να έχετε στο μυαλό σας πως ένα παγωτό με stevia ή άλλες γλυκαντικές ουσίες δεν είναι πάντα τόσο αθώο και σίγουρα δεν μπορείτε να καταναλώσετε όλη τη συσκευασία. Διαβάζετε τις συσκευασίες των τροφίμων γιατί στο τέλος της ημέρας οι ποσότητα των υδατανθράκων μετράει!

Τώρα που το καλοκαίρι έρχεται, και το παγωτό μπαίνει και πάλι στη ζωή σας, υιοθετείστε μερικές από τις παρακάτω συμβουλές για να το απολαύσετε χωρίς ενοχές:

  • Μείνετε στη μία μερίδα παγωτού, η οποία αντιστοιχεί σε μισό φλιτζάνι.
  • Μειώστε την ποσότητα του παγωτού κατά λίγο και ανακατέψτε μερικά φρούτα. Τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στην πιο αργή αύξηση του ζαχάρου.
  • Όταν θελήσετε να φάτε παγωτό, μειώστε την ποσότητα των υδατανθράκων στο προηγούμενο γεύμα. Θυμηθείτε βέβαια πως το παγωτό και τα υπόλοιπα γλυκά, περιέχουν «κενές θερμίδες», δηλαδή θερμίδες χωρίς σημνατικά θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες. Συνεπώς δεν θα πρέπει να είναι προτεραιότητα ή καθημερινή συνήθεια.
  • Προτιμήστε παγωτά με απλές γεύσεις. Αποφύγετε παγωτά με κομμάτια σοκολάτας, μπισκότου ή σιρόπια. Επίσης το παγωτό γιαούρτι ή τα sorbet, δεν διαφέρουν σημαντικά από το κλασσικό παγωτό σε ότι αφορά την περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες.

 

Μία συνταγή για παγωτό καρπούζι που θα λατρέψετε!

Βήμα 1ο : Σε ένα τηγάνι φέρτε σε βρασμό 2/3 φλιτζανιού νερό. Στη συνέχεια προσθέστε μερικά φύλλα φρέσκιας μέντας και αφήστε να σιγοβράσουν για περίπου 2 λεπτά.

Βήμα 2ο : Απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέστε 2 σακουλάκια τσαγιού της αρεσκείας σας. Καλύψτε το τηγάνι και αφήστε να βγάλουν όλο το άρωμά τους για 4 λεπτά.

Βήμα 3ο : Απομακρύνετε τη μέντα και τα σακουλάκια του τσαγιού, μεταφέρεται το υγρό σε ένα δοχείο και αφήστε το να κρυώσει.

Βήμα 4ο : Προσθέστε 3 κουταλιές από τη γλυκαντική ουσία της αρεσκείας σας.

Βήμα 5ο : Στο blender πολτοποιήστε 2 φλιτζάνια καρπούζι μέχρι να αποκτήσουν λεία υφή.

Βήμα 6ο: Ανακατέψτε το καρπούζι με το υγρό μείγμα και αφήστε τα στην κατάψυξη για 3 με 4 ώρες.

Βήμα 7ο : Βγάλτε το παγωτό από την κατάψυξη και βάλτε το και πάλι στο blender, μαζί με παγάκια. Ανακατέψτε μέχρι να πάρει υφή που μπορείτε να φάτε με το κουτάλι.

Το κλειδί είναι η ποσότητα και η συνήθεια του να αναγνωρίζεται πως κάθε τρόφιμο επηρεάζει το δικό σας σώμα. Γιατί ποτέ κανένας οργανισμός δεν είναι ίδιος με τον άλλο. Δοκιμάστε τις παραπάνω συμβουλές και μετά από μισή ώρα μετρήστε το ζάχαρό σας. Παρατηρείτε τη διαφορά σε σχέση με την τελευταία φορά που φάγατε εκείνο το παγωτό ξυλάκι από το περίπτερο;

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

 

Πηγές:

Recipe adapted from Diabetes Living.

Watermelon-Tea Snow Cones.

http://www.diabeticlivingonline.com/recipe/desserts/watermelon-tea-snow-cones