Δικαστική συνδρομή από τις ΗΠΑ για τις ελληνικές αρχές σχετικά τη Novartis

26-12-2016

Σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ, έχουν ενταχθεί τα δύο στελέχη που κατήγγειλλαν αθέμιτες συναλλαγές της Novartis με γιατρούς και επαγγελματίες της Υγείας, προκειμένου να προωθούν τα φάρμακα της εταιρείας, στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σήμερα το ΕΘΝΟΣ, η υπόθεση με εντολή του υπουργού δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, έχει περάσει στα χέρια της Εισαγγελίας Διαφθοράς και το επόμενο βήμα των ελληνικών δικαστικών αρχών, είναι να ζητήσουν  από τις δικαστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, τα στοιχεία της δικογραφίας, που τα στελέχη έχουν καταθέσει εκεί, εδώ και αρκετούς μήνες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παρόμοιες έρευνες έχει διεξάγει η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Foreign Corrupt Practices Act) σχετικά με τις εταιρείες Siemens και Volkswagen, εφόσον οι δύο εταιρείες κολοσσοι ήταν εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και όπως αρκετές φορές συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εταιρείες προκειμένου να μην καταλήξουν στα δικαστήρια, έρχονται σε ένα διακανονισμό ομολογώντας την ενοχή τους και πληρώνοντας ιδιαίτερα τσουχτερά πρόστιμα.

Σχετικά με το γιατί τα δύο ανώτερα στελέχη της ελβετικής εταιρείας επέλεξαν να μιλήσουν ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και όχι ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, όπως αναφέρεται  στο «Εθνος» συχνά η αποκάλυψη τέτοιων δράσεων στην Αμερική έχει οφέλη, αφού οι καταγγέλλοντες στις αμμερικανικές αρχές παίρνουν bonus. Επιπλέον, το σύστημα προστασίας μαρτύρων λειτουργεί εδώ και χρόνια, προσφέροντας πραγματική προστασία σε όσους αποφασίσουν να ανοίξουν το στόμα τους και να μιλήσουν για οικονομικά σκάνδαλα και αθέμιτες πρακτικές.

Στην Ελλάδα ο θεσμός παραμείνει ανενεργός, αφού ο νόμος που τον προέβλεπε δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Εξάλλου σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία μπορεί κάποιος να καταγγείλει  μία δωροδοκία, αλλά με την προϋπόθεση ότι ο ίδιος δεν ήταν αναμεμειγμένος με οποιονδήποτε τρόπο στην υπόθεση που καταγγέλλει, αφού ο νόμος δε προβλέπει καμία ευνοική μεραχείριση στους καταγγέλλοντες.

Τα αδικήματα για τα οποία δίνει ο νόμος τη δυνατότητα στον μάρτυρα να «μιλήσει» συμφωνα με το δικαστικό ρεπορτάζ του “Έθνους” είναι αυτά της δωροδοκίας πολιτικών ή κρατικών αξιωματούχων, δωροδοκίας δικαστών και δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και αυτό της επιρροής μεσαζόντων. Οπως προβλέπεται, ο καταγγέλλων θα λάβει τον χαρακτηρισμό του «μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος» είτε από τον κατά τόπο εισαγγελέα είτε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που είναι αρμόδιος για θέματα διαφθοράς, και θα προστατεύεται από μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση, ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση και παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Επίσης, μπορεί να ζητήσει αστυνομική προστασία, απόκρυψη ή ακόμη και αλλαγή του ονόματός του, αλλά και μετεγκατάσταση σε άλλη χώρα. 

Από τη ΧΑ έως τους Ζήγρα και Κάντα

Μέχρι σήμερα, υπενθυμίζει η δικαστική συντάκτρια το “Εθνος”,  Σοφία Φασουλάκη, προστατευόμενους μάρτυρες είδαμε μόνο στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, όχι όμως για τα αδικήματα που προβλέπει ο επίμαχος νόμος. Παλαιότερα, η εξαδέλφη του Π. Βλαστού, γνωστή και ως «Λίτσα», θέλησε να αποκτήσει αυτήν την ιδιότητα, καταγγέλλοντας τον βαρυποινίτη, αλλά τελικά κατέληξε και η ίδια κατηγορούμενη. Τέλος, μάρτυρες που μίλησαν, ήταν και ο Ν. Ζήγρας και ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών Α. Κάντας.

 

Διαβάστε επίσης:

Είναι πολλά τα λεφτά…;;;