Δημ. Κοντός: Τα χρέη, οι πληρωμές και τα βαρίδια του ΕΟΠΥΥ

26-12-2016

Μεγαλύτερες μειώσεις στις διαγνωστικές εξετάσεις από αυτές που έχει προτείνει ο ΕΟΠΥΥ ζητούν οι δανειστές, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κος  Δημήτρης Κοντός κατά τον απολογισμό που έκανε λίγο πριν τη λήξη της θητείας του. Ο κος Κοντός είπε ότι οι θεσμοί δεν ικανοποιούνται με το 20% μεσοσταθμικά για τις 24 τουλάχιστον πιο κοστοβόρες εξετάσεις  και 5% μείωση για τις υπόλοιπες, αλλά ζητούν  κάτι παραπάνω χωρίς βέβαια να προσδιορίζουν το ποσοστό προκειμένου να είναι μικρότερο το απαιτούμενο clawback που θα πρέπει μετά να επιστραφεί. Πάντως το 2015 κλείνει με υπέρβαση 210 εκατομμυρίων ευρώ, αφού υπολογίζεται μέχρι τέλος του χρόνου να εκτελεστούν εξετάσεις ύψους 508 εκατομμυρίων ευρώ τη στιγμή που ο κλειστός προϋπολογισμός είναι 302 εκατομμύρια ευρώ.  Ο αποχωρών πρόεδρος του Οργανισμού στηλίτευσε για άλλη μια φορά το γεγονός της προκλητής ζήτησης αναφέροντας ότι οι σημειώνοντας ότι οι αριθμοί των 1.600 χιλιάδων διαγνωστικών και 500 χιλιάδων μαγνητικών δεν μπορεί να αντιστοιχούν στον πληθυσμό της χώρας μας.

Όσον αφορά τις φαρμακευτικές εταιρείες, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται στο 40% του 1,8 των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες παρόχους. Ειδικά οι φαρμακευτικές εταιρείες όπως είπε ο κος Κοντός έχουν «μείνει πίσω» μη έχοντας πάρει ούτε για το σύνολο του 2014. Μάλιστα τα πρώτα χρήματα που θα δοθούν από τη δόση των δύο δις του δανείου που περιμένει η χώρα θα πάνε στις φαρμακευτικές.

Σχετικά με τους φαρμακοποιούς ο κος Κοντός είπε ότι οι πληρωμές βαίνουν καλώς με μία καθυστέρηση γύρω στους δύο μήνες και την πρόβλεψη ότι μέχρι τέλος του χρόνου να έχουν πληρωθεί μέχρι και το Σεπτέμβριο.

Ο κος Κοντός κατά τον απολογισμό του υπογράμμισε ότι ο Οργανισμός ουδέποτε στηρίχθηκε όπως έπρεπε. Αν και είναι μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις της χώρας ξεκίνησε και εξακολουθεί να φέρει μεγάλα βαρίδια. Χαρακτηριστικά ήδη από 2012 το ύψος του ελλείμματος  ανερχόταν σε 2,5 δις ενώ το δυσεπίλυτο φαίνεται να είναι το πρόβλημα των εισφορών που δεν πληρώνονται στον Οργανισμό αφού κάθε μήνα υπάρχει υστέρηση γύρω στα 100-150 εκατομμύρια.

Αίσθηση προκάλεσαν και οι καταγγελίες που έκανε ο κος Κοντός για τους δικηγόρους του Οργανισμού που παρότι σύμφωνα με απόφαση που είχε ψηφισθεί και από τη βουλή έπρεπε να είχαν έρθει στον ΕΟΠΥΥ 12 δικηγόροι από το ΙΚΑ τελικά εντάχθηκε μόνο ένας αφήνοντας το μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό της χώρας με 5 δικηγόρους στην Αθήνα και έναν στη Θεσσαλονίκη. Το οξύμωρο είναι  ότι το ΙΚΑ εξακολουθεί και έχει γύρω στους 60-70 δικηγόρους τη στιγμή που 40% των υποθέσεων του έχει μεταφερθεί στον ΕΟΠΥΥ.

Η άλλη περίπτωση  που ανέφερε ο κος Κοντός έχει να κάνει με το κτίριο της οδού Ηπείρου το οποίο εάν και ανήκει στον οργανισμό κατά ήμισυ,  15 «ταμπουρωμένοι συνδικαλιστικά» υπάλληλοι του ΙΚΑ δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι σε άλλα κτίρια βρίσκονται κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον.

Τέλος ο κος Κοντός έκανε λόγο για την αυτοθυσία και την τεχνογνωσία των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ που είναι η λύση του προβλήματος, και υπενθύμισε ότι ο ΕΟΠΠΥ ήταν αντίθετος με το σχεδιασμό του ΠΕΔΥ όπως υλοποιήθηκε. Οι δυσλειτουργίες του συστήματος μας επιβεβαιώνουν είπε ο κος Κοντός ενώ στα θετικά καταγράφει την εμμονή του κου Ξανθού στη στήριξη του δημόσιου τομέα.