Αμυγδαλίτιδα

Η αμυγδαλίτιδα είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τη φλεγμονή των αμυγδαλών. Οι αμυγδαλές μάς προστατεύουν από τα βακτήρια, γι’ αυτό συνήθως μετά την ηλικία των 10 ετών, που ο οργανισμός έχει πια ενδυναμωθεί, η αμυγδαλίτιδα σταματά να εκδηλώνεται. Γενικότερα, πρόκειται για μια συνηθισμένη ασθένεια που προσβάλλει συχνότερα τα παιδιά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας;

Η αμυγδαλίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια: αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εκδηλώνεται ξαφνικά ή να υποτροπιάζει συνεχώς. Τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας (οξείας και χρόνιας) είναι:

  • πονόλαιμος που δυσκολεύει την κατάποση
  • κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές, οι οποίες ορισμένες φορές καλύπτονται από κίτρινες κηλίδες
  • πυρετός
  • πρησμένοι αδένες στο λαιμό
  • αναπνοή από το στόμα, ροχαλητό και έρρινη φωνή
  • δυσάρεστη αναπνοή.
 

Πού οφείλεται;

Η αμυγδαλίτιδα είναι μεταδοτική και συνήθως εκδηλώνεται όταν οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια (αδενοειδείς εκβλαστήσεις) εκτίθενται σε λοιμογόνα μικρόβια.

Πώς θεραπεύεται η αμυγδαλίτιδα;

Η αμυγδαλίτιδα αντιμετωπίζεται με τη λήψη αντιβιοτικών ή εφόσον χρειαστεί, σε περιπτώσεις που επανεκδηλώνεται, με χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει την αμυγδαλίτιδα χορηγώντας του τα φάρμακα (αντιβιοτικά) και τα αναλγητικά που θα σας συστήσει ο παιδίατρος, δίνοντάς του άφθονα υγρά και ετοιμάζοντάς του μαλακές τροφές που καταπίνονται εύκολα, χωρίς ωστόσο να το πιέζετε να φάει ή να πιει. Με τη συνεργασία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας