Ενδομητρίωση

Ως ενδομητρίωση ορίζεται η παρουσία κυττάρων του ενδομητρίου (του εσωτερικού τοιχώματος της μήτρας) εκτός του ενδομητρίου. Τα κύτταρα διαφεύγουν κυρίως μέσω των σαλπίγγων και αποτίθενται σε άλλα σημεία, όπως είναι οι ωοθήκες, ο κόλπος, οι σάλπιγγες, ο τράχηλος της μήτρας, το περιτόναιο, η κοιλιακή χώρα και σπανιότερα η ουροδόχος κύστη και το τοίχωμα του εντέρου. Πάνω σε αυτά τα σημεία σχηματίζονται κύστεις και γύρω από τις κύστεις (οι οποίες αιμορραγούν κατά τη διάρκεια της περιόδου) μπορεί να σχηματιστούν συμφύσεις που εμποδίζουν την ωορρηξία και πιθανόν τη σύλληψη.

Πού οφείλεται;

Τα αίτια της πάθησης παραμένουν αδιευκρίνιστα, ωστόσο κάποιοι επιστήμονες ενοχοποιούν το ορμονικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντας λόγο για παλινδρόμηση και έκτοπη εμφύτευση κυττάρων του ενδομητρίου που αποπίπτει κατά την εμμηνορρυσία. Οι επιστήμονες αυτοί θεωρούν δηλαδή ότι μέρος του αίματος της εμμήνου ρύσεως δεν ακολουθεί την κανονική ροή, δεν αποβάλλεται δηλαδή από τον οργανισμό, παρά ρέει αντίστροφα περνώντας μέσα από τις σάλπιγγες. Άλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι σε ορισμένες γυναίκες κάποια κύτταρα που βρίσκονται στην κοιλιακή χώρα έχουν την ικανότητα να μετατραπούν σε κύτταρα του ενδομητρίου με την επίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εξηγηθεί για ποιον λόγο ανευρίσκεται ιστός ενδομητρίου έξω από τη μήτρα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

  • αυξημένη αιμορραγία
  • πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
  • πόνος κατά την ούρηση ή την αφόδευση
  • πόνος κατά την περίοδο
  • υπογονιμότητα
 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η λήψη πλήρους γυναικολογικού ιστορικού, η γυναικολογική εξέταση και το υπερηχογράφημα της πυέλου συνιστούν τα πρώτα βήματα για τη διάγνωση, η οποία επιβεβαιώνεται με βιοψία, με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης.

Πώς θεραπεύεται;

Η θεραπεία της ενδομητρίωσης περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή (αντισυλληπτικά σκευάσματα ή άλλες ουσίες) για τις γυναίκες που δεν προσπαθούν να συλλάβουν, λαπαροσκοπική επέμβαση για τις γυναίκες που επιθυμούν να συλλάβουν ή ριζική χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών (υστερεκτομή) για γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με προχωρημένη νόσο.

Με τη συνεργασία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας