Εξάνθημα στην περιοχή της πάνας (παράτριμμα)

Η παρατεταμένη υγρασία και άλλοι παράγοντες μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα του μωρού στους γλουτούς, τους μηρούς και στα γεννητικά όργανα και να προκαλέσουν εξάνθημα στην περιοχή της πάνας, γνωστό αλλιώς και ως παράτριμμα.

Πού οφείλεται;

Σε ερεθιστικούς παράγοντες, κυρίως χημικές ουσίες στις κενώσεις του μωρού ή στο σαπούνι ή απορρυπαντικό που έχει μείνει στην πάνα αν δεν έχει ξεβγαλθεί τελείως. Τα περισσότερα μωρά εμφανίζουν εξάνθημα και ο καλύτερος τρόπος αποφυγής του προβλήματος είναι να αλλάζονται αμέσως οι βρεγμένες ή λερωμένες πάνες.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το δέρμα στην περιοχή που καλύπτεται από την πάνα είναι κόκκινο, ερεθισμένο, υγρό και έχει κηλίδες. Η σοβαρότητά του ποικίλλει, όμως στους νέους γονείς φαίνεται ανησυχητικό.

Πώς θεραπεύεται;

Το εξάνθημα στην περιοχή της πάνας είναι γενικά ένα πρόβλημα που οι γονείς μπορούν να αντιμετωπίσουν εύκολα. Σε μερικές περιπτώσεις όμως, το ερεθισμένο δέρμα μολύνεται από τον μύκητα Candida και είναι απαραίτητη η θεραπεία με μια μη συνταγογραφούμενη αντιμυκητιασική κρέμα ή αλοιφή. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Το πιο σημαντικό πρώτο βήμα είναι να αλλάζονται αμέσως οι πάνες μόλις λερώνονται. Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε πανιά, ξεπλύνετε αρκετές φορές μέχρι να φύγει κάθε ίχνος σαπουνιού ή απορρυπαντικού. Να θυμάστε ότι τα μαλακτικά μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα στην περιοχή της πάνας. Αν οι πάνες δεν αλλάζονται συχνά όμως, τα αδιάβροχα υφάσματα κρατούν το εξάνθημα υγρό και μπορεί να το επιδεινώσουν.

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για το εξάνθημα. Μία από αυτές η έκθεση των γλουτών του μωρού σε ζεστή και ξηρή ατμόσφαιρα. Βγάλτε την πάνα και τοποθετήστε το μωρό μπρούμυτα με το κεφάλι στα πλάγια, πάνω σε μαλακές πετσέτες που καλύπτουν ένα αδιάβροχο σεντόνι. Οι κενώσεις ή τα ούρα θα πρέπει να καθαρίζονται αμέσως και το εξάνθημα να ξεπλένεται με ζεστό νερό και μαλακό σαπούνι. Αν είναι απαραίτητο, αλλάξτε τις πετσέτες. Αν χρειαστεί, ρίξτε λίγη παιδική πούδρα πάνω στο εξάνθημα.

Μπορεί να είναι πρακτικότερο να αγοράσετε κάποια μη συνταγογραφούμενη κρέμα ή αλοιφή από το φαρμακείο για την ανακούφιση του εξανθήματος. Για ήπιας μορφής εξανθήματα, χρησιμοποιήστε κρέμα που περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου ή ορυκτέλαια. Αμέσως μετά τον καθαρισμό της περιοχής της πάνας, τοποθετήστε ένα παχύ στρώμα της κρέμας από οξείδιο του ψευδαργύρου πάνω στην ερεθισμένη περιοχή. Ένα βαμβάκι εμποτισμένο με ορυκτέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό της λερωμένης περιοχής. Κατόπιν, εφαρμόστε και πάλι την κρέμα.

Αν το εξάνθημα είναι πιο σοβαρό ή επιμένει, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Με τη συνεργασία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας