Καρκίνος του λάρυγγα

Ο καρκίνος του λάρυγγα προκαλείται από κακοήθη βλάβη των κυττάρων του λάρυγγα, η οποία συμβαίνει συχνότερα στις φωνητικές χορδές. Εμφανίζεται κυρίως μετά την ηλικία των 50 ετών, προσβάλλοντας με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα τους άνδρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

  • βραχνάδα που παρουσιάζεται χωρίς λόγο, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40 ετών
  • δυσκολία στην κατάποση
  • επίμονος βήχας και πονόλαιμος που δεν υποχωρεί
  • απώλεια βάρους
 

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

  • το κάπνισμα
  • ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)
  • η κατανάλωση αλκοόλ
 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση του καρκίνου του λάρυγγα, εφόσον εκτιμηθούν τα κλινικά συμπτώματα, γίνεται με ενδοσκόπηση του λάρυγγα (απεικόνιση των βλαβών από κοντά με ειδική συσκευή) από τον ωτορινολαρυγγολόγο. Στη συνέχεια, μπορεί να ληφθεί δείγμα της βλάβης για εξέταση στο μικροσκόπιο και σε ορισμένες περιπτώσεις να γίνει περαιτέρω έλεγχος με αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Ο καρκίνος του λάρυγγα ανήκει στην κατηγορία των καρκίνων που αντιμετωπίζονται επιτυχώς, εφόσον τα καρκινικά κύτταρα εντοπίζονται στις φωνητικές χορδές και είναι σε αρχικό στάδιο. Η θεραπεία που ακολουθείται είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ολόκληρου ή μέρους του λάρυγγα, η οποία ωστόσο αλλοιώνει την ομιλία, και η θεραπεία με λέιζερ, η οποία είναι πιο ανώδυνη και δεν επηρεάζει την ομιλία.

Πώς μπορεί να προληφθεί;

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης αυτού του τύπου καρκίνου είναι να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, που θα περιλαμβάνει αποφυγή του καπνίσματος και περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ. Επιπλέον, ζωτικής σημασίας είναι η έγκαιρη εξέταση σε περίπτωση επιμένουσας βραχνάδας.

Με τη συνεργασία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας