Κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα είναι μια οξεία ιογενής πάθηση που οφείλεται σε ιούς της οικογένειας των ιών των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (Human Papilloma Viruses – HPV), η οποία περιλαμβάνει πάνω από 100 στελέχη. Για την ακρίβεια, τα κονδυλώματα μοιάζουν με μικρά ογκίδια ή μικρές κρεατοελιές, έχουν ίδιο ή λίγο πιο λευκό χρώμα από το δέρμα και, ενώ σε αρχικό στάδιο δεν δημιουργούν πρήξιμο ή κοκκινίλα, στη συνέχεια διογκώνονται και συνήθως αιμορραγούν. Τα σημεία στα οποία εμφανίζονται είναι για τις γυναίκες το αιδοίο, ο κόλπος, η περιπρωκτική χώρα, η βουβωνική χώρα και ο τράχηλος της μήτρας, ενώ για τους άνδρες είναι το πέος, το όσχεο, η περιπρωκτική χώρα και η βουβωνική χώρα. Σπάνια, μπορεί να εμφανιστούν στα χείλη, στο στόμα ή στο λάρυγγα μετά από στοματικό σεξ με μολυσμένο άτομο. Πρόκειται για τη συνηθέστερη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη πάθηση, η μετάδοση της οποίας αυξάνει δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Πώς μεταδίδονται;

Τα κονδυλώματα, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα, μεταδίδονται με οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής επαφής (αν και σπανιότερα με στοματικό σεξ), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαιτείται συνουσία για τη μετάδοση του ιού, καθώς και η απλή δερματική επαφή αρκεί για να μεταδοθεί ο ιός.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

  • μικρά ογκίδια ή μικρές κρεατοελιές, τα οποία αρχικά δεν πονάνε, αλλά μπορεί να προκαλούν κνησμό
  • σε προχωρημένο στάδιο, τα μικρά ογκίδια μπορεί να προκαλούν πόνο (διογκώνονται και αιμορραγούν)
  • κάποιες φορές τα κονδυλώματα δεν είναι εμφανή με γυμνό οφθαλμό και δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα
 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Τα πρώτα βήματα της διάγνωσης περιλαμβάνουν κλινική εξέταση δια γυμνού οφθαλμού αν οι βλάβες βρίσκονται σε εμφανή σημεία, με κολποσκόπηση (χρήση ειδικού μηχανήματος με οπτικές ίνες που απεικονίζει τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας), με τεστ Παπανικολάου και εξέταση του δείγματος στο μικροσκόπιο και με πρωκτοσκόπηση όταν χρειάζεται.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων περιορίζεται στην εξάλειψη των συμπτωμάτων, καθώς δεν υπάρχει ειδική θεραπεία που να εκριζώνει τον ιό. Οι δυσπλασίες, τα κονδυλώματα και τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται -αν και μπορεί να υποτροπιάσουν- με:

  • θεραπεία με χημικές ουσίες (π.χ. ποδοφυλλοτοξίνη)
  • καυτηριασμό (που καίει τα κονδυλώματα με διαθερμία)
  • θεραπεία με λέιζερ (για εξάχνωση των βλαβών)
  • πάγωμα με υγρό άζωτο
  • χειρουργική αφαίρεση
 

Τι είδους επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν;

  • καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
  • ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία στα γεννητικά όργανα
 

Πώς μπορεί να προληφθεί;

Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε τα κονδυλώματα είναι να έχετε ασφαλείς σεξουαλικές επαφές, λαμβάνοντας κατά νου ότι η χρήση του προφυλακτικού δεν σας εξασφαλίζει πλήρως και ότι δεν προϋποτίθεται συνουσία για τη μετάδοση του ιού, αλλά δερματική επαφή. Κάντε τακτικά τεστ Παπανικολάου και επισκεφθείτε το γιατρό σε περίπτωση που υποπτεύεστε ή παρουσιάσετε συμπτώματα, όπως μικρά ογκίδια στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Επίσης, τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν δύο εμβόλια κατά ορισμένων από τους ιούς της ομάδας HPV, που συνιστάται να γίνεται σε νεαρά κορίτσια πριν από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής.

Με τη συνεργασία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας