Μαγουλάδες ή παρωτίτιδα

Οι μαγουλάδες ή παρωτίτιδα είναι μία συνηθισμένη μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από έναν ιό. Ύστερα από μία περίοδο επώασης, που διαρκεί από 14 έως 28 ημέρες, αρχίζουν να πρήζονται οι σιελογόνοι αδένες. Περισσότερο επηρεάζονται οι παρωτίδες, το μεγαλύτερο σε μέγεθος ζεύγος των σιελογόνων αδένων, που βρίσκονται στη γωνία της γνάθου (σαγόνι). Η παρωτίτιδα δεν είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, γι’ αυτό σπάνια νοσούν δύο ή περισσότερα μέλη μίας οικογένειας ταυτόχρονα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Στην αρχή, παρουσιάζεται οίδημα (πρήξιμο) στην παρωτίδα που βρίσκεται στη μία πλευρά του προσώπου, κάτω από το αυτί, ενώ την επόμενη ημέρα μπορεί να πρηστεί και η παρωτίδα που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του προσώπου. Το πρήξιμο αυτό συνοδεύεται συνήθως από πυρετό, διάρροια και μία γενική αίσθηση αδιαθεσίας. Μερικές φορές, πρήζονται και οι σιελογόνοι αδένες που βρίσκονται κάτω από τη γνάθο, με αποτέλεσμα το παιδί να αισθάνεται πόνο όταν ανοίγει το στόμα ή καταπίνει.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Ένας αρκετά συνήθης κίνδυνος της παρωτίτιδας είναι η διόγκωση και φλεγμονή των όρχεων στα αγόρια ή των ωοθηκών στα κορίτσια. Η διόγκωση και η φλεγμονή παρατηρούνται 3-4 ημέρες μετά το πρήξιμο των αδένων του λαιμού και είναι συνηθέστερες σε ενήλικες ασθενείς. Στα αγόρια, η διόγκωση είναι εμφανής και μπορεί να είναι ιδιαίτερα επίπονη για 1-2 ημέρες, ενώ τα κορίτσια μπορεί απλά να αισθανθούν ενόχληση στην κάτω κοιλιακή χώρα (υπογάστριο). Ύστερα από λίγες ημέρες, η διόγκωση υποχωρεί, συνήθως χωρίς επακόλουθα, σε σπάνιες όμως περιπτώσεις προκαλεί στειρότητα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η παρωτίτιδα επιφέρει μηνιγγίτιδα, ενώ ένας άλλος κίνδυνος που ενέχει είναι η εμφάνιση οξείας παγκρεατίτιδας, που προκαλεί στομαχόπονο, διάρκειας συνήθως 2-3 ημερών. Εάν το παιδί αισθάνεται πόνο στους σιελογόνους αδένες ή στους όρχεις, εφόσον είναι αγόρι, θα πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρο που το παρακολουθεί. Μπορείτε να ανακουφίσετε ελαφρά τον πόνο, τυλίγοντας σε μία πετσέτα κάτι παγωμένο και τοποθετώντας το πάνω στη διογκωμένη περιοχή. Η παρωτίτιδα είναι σε γενικές γραμμές ήπια και το παιδί αναρρώνει πλήρως εντός 10 ημερών.

Πώς μπορεί να προληφθεί;

Το εμβόλιο που χρησιμοποιείται ευρέως είναι το συνδυασμένο εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR).

Με τη συνεργασία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας