Νηματοσκώληκας

Ο νηματοσκώληκας ονομάζεται και νηματώδης σκώληξ ή Enterobius vermicularis. Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι ο κνησμός του δέρματος που προκαλείται από τα αυγά που γεννούν οι θηλυκοί σκώληκες στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό. Το ξύσιμο της περιοχής αυτής οδηγεί στη μεταφορά των αυγών στα δάκτυλα και από εκεί στο στόμα, συχνά και στο φαγητό που τρώγεται με άπλυτα χέρια. Το επανειλημμένο ξύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση και σε σκάσιμο του δέρματος.

Πώς μεταδίδεται;

Ο νηματοσκώληκας μεταδίδεται άμεσα από το χέρι στο στόμα και έμμεσα με την επαφή με ρούχα, με τα σκεπάσματα, την τροφή ή άλλα αντικείμενα που έχουν μολυνθεί από τα αυγά του. Αν τα αυγά του νηματοσκώληκα είναι παρόντα σε αυτά τα αντικείμενα, παραμένουν βιώσιμα έως και 3 εβδομάδες.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να επωαστεί;

Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από 15-56 ημέρες.

Πώς θεραπεύεται;

Η θεραπεία από το στόμα συνήθως παρέχει αποτελεσματική αντιμετώπιση, αλλά η χρήση της πρέπει να συνδυάζεται με μέτρα υγιεινής προκειμένου να διακοπεί ο κύκλος της επαναλοίμωξης. Όλοι οι ασθενείς πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό ή το φαρμακοποιό τους. Αν ένα μέλος της οικογένειας έχει νηματοσκώληκα, είναι απαραίτητο να υποβληθεί σε θεραπεία όλη η οικογένεια. Είναι σημαντική η συνέχιση της θεραπείας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Αποφύγετε να ξύνετε την περιοχή όπου υπάρχει κνησμός. Αλλάζετε συχνά εσώρουχα, πιτζάμες και σκεπάσματα και κάντε κάθε πρωί μπάνιο ή ντους. Πλένετε τα ρούχα και τα σκεπάσματα στους 60°C για να εξασφαλιστεί ότι τα αυγά του νηματοσκώληκα καταστρέφονται. Προσέξτε ιδιαίτερα την προσωπική σας υγιεινή και πλένετε προσεκτικά τα χέρια σας μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν από το φαγητό.

Με τη συνεργασία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας