Νόσος του χεριού, του ποδιού και του στόματος

Πρόκειται για μία οξεία, αυτοπεριοριζόμενη, ιογενή νόσο που προκαλείται από τον ιό Coxsackie A16 ή Α10. Ο ιός δεν είναι ο ίδιος με εκείνον που προκαλεί τη νόσο του χεριού, του ποδιού και του στόματος στα ζώα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Μικρές αλλοιώσεις γκρι χρώματος παρόμοιες με φλύκταινες εμφανίζονται μέσα στο στόμα και το λαιμό, ενώ μπορεί επίσης να εμφανιστούν και στις παλάμες, στα δάκτυλα και στα πέλματα των ποδιών. Ο ασθενής μπορεί να δυσκολεύεται να καταπιεί, να έχει ελαφρύ πυρετό και πιθανώς έμετους.

Πώς μεταδίδεται;

Συχνά παρατηρούνται εξάρσεις σε ομάδες παιδιών, ειδικότερα σε παιδικούς σταθμούς. Η νόσος μεταδίδεται με άμεση ή στενή επαφή με τις εκκρίσεις από τη μύτη ή το στόμα ενός μολυσμένου ατόμου σε όλη τη διάρκεια των οξέων σταδίων της νόσου (κανονικά, όχι περισσότερες από 7 ημέρες). Τα κόπρανα επίσης μεταδίδουν τη νόσο κατά τη διάρκειά της, αλλά και αρκετές εβδομάδες μετά το οξύ στάδιο της νόσου.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να επωαστεί;

Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από 3-5 ημέρες.

Πώς θεραπεύεται;

Δεν απαιτείται ειδική θεραπεία. Οι φλύκταινες στο στόμα συνήθως υποχωρούν σε 4 ημέρες, ενώ στο σώμα παραμένουν συνήθως για 7-10 ημέρες.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Πλένετε τα χέρια σας συχνά. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην πιθανή μετάδοση μέσω των κοπράνων. Καθαρίστε και απολυμάνετε άμεσα οποιοδήποτε αντικείμενο λερωθεί από εκκρίσεις της μύτης ή του λαιμού ή από κόπρανα.

Με τη συνεργασία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας