Ροδόχρουν εξάνθημα

Το ροδόχρουν εξάνθημα είναι μία συνήθης μεταδοτική νόσος που προκαλείται από έναν ιό (τον ιό του απλού έρπητα). Η νόσος προσβάλλει τα παιδιά μεταξύ 6 μηνών και 3 ετών.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το ροδόχρουν εξάνθημα εμφανίζεται με αιφνίδιο πυρετό και ευερεθιστότητα. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της λοίμωξης, η θερμοκρασία του παιδιού μπορεί να φθάσει έως και τους 40°C. Την 4η-5η ημέρα, η θερμοκρασία επανέρχεται στο φυσιολογικό (37°C) και εμφανίζεται ένα εξάνθημα στον κορμό του. Το εξάνθημα μπορεί να απλωθεί γρήγορα στον αυχένα, στο πρόσωπο και στα άκρα του παιδιού και συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από 2 ημέρες. Άλλα συμπτώματα και ενδείξεις είναι πονόλαιμος και πρησμένοι λεμφαδένες στο λαιμό του παιδιού.

Μερικές φορές το παιδί μπορεί να εμφανίσει σπασμούς με πυρετό κατά τη διάρκεια της νόσου, αλλά συνήθως δεν υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις ή επιπλοκές.

Τι είδους θεραπεία εφαρμόζεται;

Κρατήστε το παιδί σας δροσερό με τη βοήθεια μιας πετσέτας βρεγμένης σε χλιαρό νερό και δώστε του ένα αντιπυρετικό που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας. Μην δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά ή ενήλικες με πυρετό, καθώς η ασπιρίνη έχει συνδεθεί με το σύνδρομο Reye, μία πιθανώς θανατηφόρο πάθηση. Άλλου είδους θεραπεία δεν είναι απαραίτητη.

Με τη συνεργασία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας