Μια παλιά οδοντόβουρτσα μπορεί να είναι επειλή για τα δόντια μας. Και η απειλή κρύβεται κατ’ αρχάς στα βακτήρια που συσσωρεύονται σε αυτή με τον καιρό.
Όσο καλά κι αν την ξεπλένετε ή/και την τρίβετε μετά από κάθε χρήση, δεν εξουδετερώνονται τα βακτήρια που έχουν παγιδευτεί ανάμεσα στις τρίχες της.
Πότε η οδοντόβουτσα απειλεί τα δόντια μας
«Το στόμα μας είναι γεμάτο βακτήρια. Άλλα από αυτά είναι επιβλαβή και άλλα ωφέλιμα. Όλα όμως κολλάνε στην οδοντόβουρτσα», αναφέρει η οδοντίατρος Dr. Sonoko Nakasato, από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο. «Αν δεν αλλάζετε τακτικά οδοντόβουρτσα, αυξάνονται οι αποικίες τους πάνω της και τελικά θα επιστρέψουν στο στόμα σας».
Αν, όμως, στο μεσοδιάστημα έχετε αρρωστήσει, πιθανώς μαζί τους θα φέρουν και τους ιούς ή τα βακτήρια που προκαλούν κοινές λοιμώξεις, όπως η γρίπη ή ο πονόλαιμος. Όλα αυτά τα παθογόνα μπορούν να περάσουν από το στόμα σας στην βούρτσα και να εξακολουθήσουν να αναπτύσσονται για καιρό μετά την ανάρρωσή σας.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ξαναμολυνθείτε, αν δεν απαλλαγείτε εγκαίρως από τη βούρτσα, προειδοποιεί η Dr. Nakasato.
Πρόβλημα συνιστούν και οι φθορές στις τρίχες από την παρατεταμένη χρήση της βούρτσας. Σε τέτοια κατάσταση η βούρτσα δεν αφαιρεί αποτελεσματικά τα βακτήρια και την πλάκα που συσσωρεύεται στα δόντια. Η συνέπεια είναι να μην καθαρίζει καλά τα δόντια, οπότε σας αφήνει εκτεθειμένους στην τερηδόνα και την ουλίτιδα.
Επιπλέον, οι αλλοιωμένες τρίχες μπορεί να προκαλέσουν φθορές στα δόντια και στα ούλα σας. Και αυτό διότι ασκούν πιο λειαντική δράση, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος να αφαιρέσουν το σμάλτο των δοντιών.
Το σμάλτο είναι στην πραγματικότητα η αδαμαντίνη ουσία – το προστατευτικό εξωτερικό περίβλημά τους. Επιπλέον, με την φθαρμένη οδοντόβουρτσα μπορεί ακόμα και να αφαιρείτε άθελά σας μικροσκοπικά τμήματα των ούλων σας. Η συνέπεια είναι η υποχώρησή τους, η οποία δεν είναι διόλου επιθυμητή.
Πότε χρειάζεται αλλαγή
Οι καθοριστικοί παράγοντες για την αλλαγή της οδοντόβουρτσας είναι δύο: πόσο καιρό την έχετε και σε τι κατάσταση βρίσκεται.
Η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (ADA) συνιστά να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα κάθε το αργότερο 3 έως 4 μήνες. Αυτό είναι περίπου το χρονικό διάστημα που απαιτείται έως ότου αρχίζουν να λευκαίνουν οι χρωματιστές τρίχες της βούρτσας.
Ωστόσο ακόμα κι αν δεν έχει αλλοιωθεί το χρώμα της, χρειάζεται αλλαγή εφ’ όσον έχουν περάσει οι 3-4 μήνες.
Προσοχή όμως: μπορεί να χρειασθεί να την αλλάξετε ακόμα νωρίτερα εάν:
- Παρουσιάσει ενδείξεις φθοράς στις τρίχες της
- Εκδηλώσετε λοίμωξη του αναπνευστικού ή του γαστρεντερικού συστήματος
- Σας πέσει στο πάτωμα ή στη λεκάνη της τουαλέτες
- Την έχετε ξεχασμένη σε κάποιο τσαντάκι ή βαλίτσα
- Την μασήσει το κατοικίδιό σας
Πώς να την φροντίζετε σωστά
Εάν η οδοντόβουρτσα δεν φτάνει καν στους 3 μήνες πριν χρειασθεί αλλαγή, ίσως δεν την φροντίζετε όπως πρέπει. Η Dr. Nakasato συνιστά να βεβαιωθείτε για τα εξής:
- Να έχετε την οδοντόβουρτσα όρθια στο ειδικό ποτηράκι μπάνιου, με τις τρίχες προς τα πάνω, για να στεγνώνει καλά
- Μην τοποθετείτε το ποτηράκι σε κλειστό ντουλάπι. Η βούρτσα χρειάζεται αέρα για να στεγνώσει.
- Μην κλείνετε την κεφαλή της βούρτσας στο πλαστικό κουτάκι που πολλές διαθέτουν
- Να ξεπλένετε καλά την οδοντόβουρτσα μετά από κάθε χρήση
- Μην τρίβετε πολύ δυνατά τα δόντια σας (δεν θα καθαρίσουν καλύτερα)
Και αν δεν θυμάστε πότε την αλλάξατε, βάλτε υπενθύμιση στο κινητό σας ή κάνετε σημείωση στο ημερολόγιό σας, καταλήγει η Dr. Nakasato.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Δόντια: 6 κανόνες για να παραμείνουν υγιή μετά τα 50