Δόντια: Λεπτό φιλμ προτατεύει απο λεκέδες και τερηδόνα

γυναίκα με άσπρα ,υγιή δόντια και καλή στοματική υγεία
15-09-2021

Επιστήμονες στην Ιαπωνία δημιούργησαν ένα μικροσκοπικά λεπτό φιλμ που μπορεί να επικαλύψει μεμονωμένα δόντια για να αποτρέψει την τερηδόνα ή να τα κάνει να φαίνονται πιο λευκά, είπε ο επικεφαλής ερευνητής.

Το “οδοντικό έμπλαστρο” είναι ένα ανθεκτικό και εξαιρετικά εύκαμπτο υλικό κατασκευασμένο από υδροξυαπατίτη, το κύριο ορυκτό στο σμάλτο των δοντιών, που θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ένα τέλος στα ευαίσθητα δόντια.

«Αυτό είναι το πρώτο εύκαμπτο φύλλο απατίτη στον κόσμο, το οποίο ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε για την προστασία των δοντιών ή την αποκατάσταση του κατεστραμμένου σμάλτου», δήλωσε ο Shigeki Hontsu, καθηγητής στη Σχολή Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Kinki στη δυτική Ιαπωνία.

«Οι οδοντίατροι πίστευαν ότι ένα φύλλο εξ ολοκλήρου απατίτη ήταν απλώς ένα όνειρο, αλλά στοχεύουμε να δημιουργήσουμε τεχνητό σμάλτο», το πιο εξωτερικό στρώμα ενός δοντιού, είπε νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι ερευνητές μπορούν να δημιουργήσουν φιλμ πάχους μόλις 0,004 χιλιοστών (0,00016 ίντσες) πυροδοτώντας λέιζερ σε συμπιεσμένα μπλοκ υδροξυαπατίτη σε κενό για να κάνουν μεμονωμένα σωματίδια να ξεπροβάλλουν.

Αυτά τα σωματίδια πέφτουν σε ένα μπλοκ αλατιού το οποίο θερμαίνεται για να κρυσταλλώσει, προτού διαλυθεί η βάση αλατιού στο νερό.

Το φιλμ τοποθετείται σε διηθητικό χαρτί και στεγνώνει, μετά από αυτό είναι αρκετά στιβαρό ώστε να το μαζεύει ένα τσιμπιδάκι.

“Τη στιγμή που το βάζετε σε μια επιφάνεια των δοντιών, γίνεται αόρατο. Μετά βίας μπορείτε να το δείτε αν το εξετάσετε κάτω από ένα φως”, είπε ο Χόντσου στο Γαλλικό Πρακτορείο μέσω τηλεφώνου.

Το φύλλο έχει έναν αριθμό λεπτών οπών που επιτρέπουν στο υγρό και τον αέρα να διαφύγουν από κάτω για να αποτρέψουν το σχηματισμό φυσαλίδων όταν εφαρμόζεται σε ένα δόντι.

Ένα πρόβλημα είναι ότι χρειάζεται σχεδόν μία ημέρα για να κολλήσει σταθερά το φιλμ στην επιφάνεια του δοντιού, είπε ο Hontsu.

Το φιλμ είναι επί του παρόντος διαφανές, αλλά είναι δυνατό να γίνει λευκό για χρήση στην αισθητική οδοντιατρική.

Οι ερευνητές πειραματίζονται σε αχρησιμοποίητα ανθρώπινα δόντια αυτή τη στιγμή, αλλά η ομάδα σύντομα θα προχωρήσει σε δοκιμές με ζώα, είπε ο Hontsu, προσθέτοντας ότι το δοκίμαζε και στα δικά του δόντια.

Θα χρειαστούν πέντε χρόνια ή περισσότερα για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί το φιλμ σε πρακτική οδοντιατρική θεραπεία, όπως η κάλυψη της εκτεθειμένης οδοντίνης – το ευαίσθητο στρώμα κάτω από το σμάλτο – αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αισθητικά μέσα σε τρία χρόνια, είπε ο Hontsu.

Η τεχνολογία, η οποία έχει αναπτυχθεί από κοινού με τον Kazushi Yoshikawa, αναπληρωτή καθηγητή στο Οδοντιατρικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα, είναι κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα και οι εφαρμογές βρίσκονται σε εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Κίνα.