Όλοι μας χρειαζόμαστε την δουλειά για να ζήσουμε. Πολλές φορές όμως το παρακάνουμε. Δουλεύουμε πολλές ώρες καθημερινά. Και όπως δείχνει έρευνα αυτο μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο μας.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Yonsei, στη Νότια Κορέα, διαπίστωσαν πως όσοι εργάζονται 52 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα παρουσιάζουν αλλοιώσεις στη δομή του, οι οποίες επηρεάζουν πολλές σημαντικές λειτουργίες του.
Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος παρατηρήθηκε στα τμήματα του οργάνου που είναι υπεύθυνα για:
- Την επίλυση προβλημάτων
- Τη μνήμη
- Τη ρύθμιση των συναισθημάτων
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Occupational and Environmental Medicine. Όπως γράφουν οι ερευνητές, η εργασιακή κόπωση αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για την συμπεριφορική και ψυχική υγεία. Στην παρούσα μελέτη, θέλησαν να εξετάσουν και τις δυνητικές νοητικές επιπτώσεις του.
Έτσι, υπέβαλλαν σε εξειδικευμένες εξετάσεις εγκεφάλου 110 υγειονομικούς. Οι 32 από αυτούς εργάζονταν υπερβολικά πολύ (52 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα). Οι υπόλοιποι 78 περιορίζονταν στο καθιερωμένο ωράριο (συνήθως 40 ώρες την εβδομάδα).
Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν, η πολλή δουλειά είχε επιπτώσεις στη δομή του εγκεφάλου. Οι συμμετέχοντες που εργάζονταν υπερβολικά πολύ είχαν αύξηση κατά 19% στον μέσο όγκο της αριστερής ουραίας μέσης μετωπιαίας έλικας. Είναι ένα τμήμα του εγκεφάλου στο μετωπιαίο λοβό του, που παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες νοητικές λειτουργίες, όπως:
- Η προσοχή
- Η εργασιακή μνήμη
- Η σχετιζόμενη με τη γλώσσα επεξεργασία
Οι εξετάσεις έδειξαν επίσης αύξηση στον όγκο 17 άλλων τμημάτων του εγκεφάλου. Κάποια από αυτά επίσης παίζουν ρόλο στην ικανότητα προσοχής, ενώ άλλα στον προγραμματισμό και τη λήψη αποφάσεων.
Αλλαγές εντοπίστηκαν και στο νησιωτικό φλοιό (insular cortex/insula) του εγκεφάλου. Αυτός παίζει σημαντικό ρόλο:
- Στην ενσωμάτωση αισθητηριακών και κινητικών λειτουργιών
- Την επεξεργασία των συναισθημάτων
- Την επίγνωση του εαυτού
- Την κατανόηση του κοινωνικού πλαισίου
Τα ευρήματα αυτά συνδυαστικά μεταξύ τους υποδηλώνουν ότι η πολλή δουλειά σχετιζόταν με σημαντικές αλλαγές στον εγκέφαλο, που αφορούν τις εκτελεστικές λειτουργίες του και τη ρύθμιση των συναισθημάτων, τόνισαν οι ερευνητές.
Ωστόσο έσπευσαν να επισημάνουν πως δεν γνωρίζουν εάν οι δομικές αλλαγές που εντόπισαν προκαλούνται από την πολλή δουλειά ή αν προϋπήρχαν προσδίδοντας στους εργαζομένους την προδιάθεση να εργάζονται σκληρά.
Κίνδυνος και για την υγεία
Προγενέστερες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η πολλή δουλειά έχει ολέθριες επιπτώσεις και στην υγεία. Το 2021, κοινή έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας (ILO) με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) υπολόγισε ότι η υπερεργασία σκοτώνει ετησίως πάνω από 745.000 ανθρώπους.
Άλλες μελέτες την έχουν συσχετίσει με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες. Συμβάλλει επίσης στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εμμηνόπαυση: Πώς επηρεαζει την γυναίκα στην εργασία