Δουλεύετε σε εναλλασσόμενες βάρδιες; Βλάπτετε την μνήμη σας!

26-12-2016

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Τουλούζης στη Γαλλία έδειξε πως αυτοί που δουλεύουν με βάρδιες που αλλάζουν συχνά έχουν μειωμένη μνήμη, αν και αυτό μπορεί να βελτιωθεί μετά από πέντε χρόνια.

Ο Ζαν Κλοντ Μαρκί και η ερευνητική του ομάδα παρακολούθησαν πάνω από 3.000 ανθρώπους, εργαζόμενους ή συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν μακρά προϋπηρεσία σε εργασίες που απαιτούσαν βάρδιες και εργάζονταν τουλάχιστον τις 50 εργάσιμες ημέρες του έτους δούλευαν εναλλάξ πρωί – απόγευμα – βράδυ. Τα άτομα αυτά υποβλήθηκαν σε διάφορα νοητικά και μνημονικά τεστ.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Occupational and Environmental Medicine έδειξαν πως όσο περισσότερο χρόνο είχε δουλέψει κανείς σε βάρδιες, τόσο χειρότερες νοητικές επιδόσεις εμφάνιζε σε σχέση με κάποιον που εργάζεται σταθερά τις τυπικές πρωινές ώρες. Αν κάποιος έχει εργαστεί πάνω από μια δεκαετία με βάρδιες, οι νοητικές και μνημονικές ικανότητες του θα ήταν ίδιες με εκείνες ενός ανθρώπου μεγαλύτερου του κατά 6,5 χρόνια.

Βέβαια, αυτή έκπτωση των νοητικών λειτουργιών είναι σε σημαντικό βαθμό αναστρέψιμη, όχι όμως προτού περάσει τουλάχιστον μια πενταετία από τότε που σταμάτησε η απασχόληση σε βάρδιες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό συμβαίνει επειδή η εργασία σε βάρδιες απορρυθμίζει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού. Κάτι που μπορεί να συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας όπως, μεταξύ άλλων, καρδιαγγειακά, έλκος στομάχου, μεταβολικά, και μερικές μορφές καρκίνου.