ΕΕΠΕ: Αρνούμαστε, κατά πλειοψηφία, την ένταξή μας στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού!

Γυναίκα γιατρός
29-06-2018

Την αντίθεσή της στον τρόπο με τον οποίο δομείται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας η νέα δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας εκφράζει με ανακοίνωσή της την Παρασκευή 29 Ιουνίου η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας (ΕΕΠΕ).

Συγκεκριμένα, η ΕΕΠΕ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής στη σχετική ανακοίνωσή της:

“Την περίοδο που η πολιτική του Υπουργείου Υγείας έχει αυξήσει την ανεργία και τη μετανάστευση του ιατρικού δυναμικού της χώρας, με τις αποφάσεις της, επιταχύνει και την κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αγνοώντας τις δραματικές επιπτώσεις που θα επιφέρει στη δημόσια υγεία.

Οι  Παθολόγοι  αρνούμαστε κατά πλειοψηφία την ένταξη μας, τόσο στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού όσο και στη στελέχωση των ΤοΜΥ, καθώς θεωρούμε απαξιωτικές τις αμοιβές για τους γιατρούς, σ’ ένα θολό εργασιακό τοπίο.

Καταδικάζουμε  ομόφωνα, μαζί με άλλες επαγγελματικές και επιστημονικές ενώσεις, το επαίσχυντο αυτό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας  που απαξιώνει το σύνολο του ιατρικού προσωπικού της χώρας και εξαναγκάζει τον έλληνα ασθενή, σε φθηνές και υποβαθμισμένες, υπηρεσίες υγείας.

Δηλώνουμε πως από τους 3.000 αυτοαπασχολούμενους Παθολόγους, η συντριπτική πλειοψηφία  αρνείται να εισαχθεί σε ένα σύστημα που μας εξαναγκάζει μόνο σε υποχρεώσεις χωρίς το παραμικρό δικαίωμα, εργασιακό, επιστημονικό ή προσωπικό.

Ο προβλεπόμενος μέγιστος πληθυσμός ευθύνης των 2.250 ασθενών για κάθε γιατρό είναι πέρα από κάθε διεθνή επιστημονική πρακτική και εγκυμονεί κινδύνους σοβαρών ιατρικών λαθών.

Η λειτουργία του θεσμού του οικογενειακού ιατρού στα ιδιωτικά μας ιατρεία είναι απαγορευτική, διότι εκτός από την ληστρική φοροεπιδρομή, τις δυσβάστακτες ασφαλιστικές εισφορές και τα μεγάλα λειτουργικά έξοδα που αυξήθηκαν από τις πολιτικές των τελευταίων ετών, θα επιφορτιστούμε με σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών που θα μας μετατρέψει σε εταιρείες γραμματειακής υποστήριξης και διεκπεραίωσης υπηρεσιών υγείας.

Το ήδη υπάρχον δίκτυο  πρωτοβάθμιας φροντίδας  υγείας  που καλύπτεται από ιδιώτες ιατρούς σε όλο τον αστικό ιστό της χώρα είναι λειτουργικό. Σίγουρα χρειάζεται αναβάθμιση και διορθωτικές κινήσεις  ώστε να περιοριστούν ορισμένες δαπάνες και να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά όχι κατάργηση όπως προωθούν οι κυβερνώντες. Δεν χρειάζεται  να αντιγράφουμε ξεπερασμένα συστήματα άλλων χωρών που θα έχουν ολέθρια αποτελέσματα για την υγεία όλων των Ελλήνων.

Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε, να περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια για την Π.Φ.Υ. που ιδεοληπτικά οραματίζονται. Ως η Ένωση με τους περισσότερους ειδικευμένους ιατρούς στη χώρα, θα δώσουμε τη μάχη για την αξιοπρεπή άσκηση της ειδικότητας μας, προκειμένου να επιβιώσουμε και να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίας υγείας στους ασθενείς μας”.