Εγκυμοσύνη: Η γυμναστική μειώνει την πιθανότητα να χρειαστεί καισαρική τομή

26-12-2016

Οι περισσότερες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φοβούνται όχι απλά να γυμναστούν αλλά να κάνουν και οποιαδήποτε παραπάνω κίνηση εκείνες πιστεύουν πως μπορεί να βλάψει το μωρό. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει όμως. Μάλιστα όχι απλά υπάρχουν ειδικές ασκήσεις για εγκύους αλλά η γυμναστική κατά τη διάρκεια ενδείκνυται αφού, σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων μειώνει τις πιθανότητες να χρειαστεί καισαρική τομή.

Ερευνητές από το Ιατρικό Κολλέγιο Kimmel του Πανεπιστημίου Thomas Jefferson στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν στοιχεία από εννέα μελέτες, στις οποίες οι έγκυες είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες. Από το δείγμα των συνολικά 2.059 γυναικών που συμπεριελήφθησαν στην έρευνα, περίπου οι μισές (1.022) γυμνάζονταν 35-90 λεπτά 3 με 4 φορές την εβδομάδα επί 10 εβδομάδες ή μέχρι να γεννήσουν, ενώ οι άλλες μισές (1.037) δεν αθλούνταν. Όλες οι γυναίκες δεν κυοφορούσαν δίδυμα, είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος και δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας που να εμποδίζουν την σωματική άσκηση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Ostetrics and Gynecology, έδειξαν πως η γυμναστική κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, όχι μόνο δεν αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, αλλά επιπλέον μειώνει το ενδεχόμενο καισαρικής τομής.

Όπως εξηγούν ο επικεφαλής της έρευνας Βιτζέντζο Μπερτζέλα και οι συνεργάτες του η γυμναστική συντελεί στην έκκριση της «νορεπινεφρίνης», η οποία μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις της μήτρας με αποτέλεσμα να προκληθεί πρόωρος τοκετός.
Από την άλλη όμως « αναρίθμητες μελέτες έχουν δείξει ότι, η άθληση όχι μόνο δεν κάνει κακό στο κυοφορούμενο έμβρυο, αλλά αντιθέτως μπορεί να έχει οφέλη για τη μητέρα και το παιδί», υποστηρίζει ο καθηγητής Μπερτζέλα.

Από την επεξεργασία των δεδομένων δεν προέκυψε σημαντική αύξηση του κινδύνου πρόωρου τοκετού, δηλαδή πριν από την 37η εβδομάδα κύησης για τις γυναίκες που γυμνάζονταν έναντι της ομάδας ελέγχου. Μάλιστα, όσες αθλούνταν ήταν πιθανότερο να γεννήσουν φυσιολογικά (το 73% αυτών γέννησαν φυσιολογικά έναντι του 67% όσων δεν έκαναν γυμναστική). Επίσης, καταγράφηκε μικρότερη συχνότητα καισαρικής τομής σε όσες γυμνάζονταν κατά την κύηση, 17% έναντι 22% της ομάδας ελέγχου. Τέλος, καταγράφηκε μικρότερη συχνότητα διαβήτη κύησης και μικρότερο ποσοστό υπέρτασης στην ομάδα της άθλησης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η τακτική άσκηση μειώνει τους πόνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης