ΕΙΝΑΠ: Γιατροί “καθαροί” ικανοί και επιστημονικά επαρκείς με 1000 – 1600 Ευρώ το μήνα γίνεται; Δε γίνεται!

26-12-2016

Την ασφαλιστική και μισθολογική τους κατακρήμνιση καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί που τους οδηγεί στην επαγγελματική τους εξαθλίωση και οδηγεί πολλούς από αυτούς να σκέφτονται τη φυγή από τη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης που παρουσίασαν  σχετικά με τις μισθολογικές μειώσεις που υπέστησαν τα τελευταία 10 χρόνια, ο μισθός τους έχει μειωθεί ανάλογα με το βαθμό από 30%-37% και η αμοιβή της κάθε εφημερίας από 40% έως65%. Οι συντάξεις από την άλλη έχουν μειωθεί κατά 40%, ενώ έχει αυξηθεί και το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρώντας ότι έχουν εξαπατηθεί από την Πολιτεία 2 φορές  λένε τα εξής :

«Η πρώτη φορά που εξαπατηθήκαμε ήταν το 1985 όταν άρχισε η λειτουργία του ΕΣΥ μ’ ένα συμφωνημένο μισθολόγιο (το 1ο ειδικό μισθολόγιο). Μετά από 20 χρόνια, το 2005, μελέτη τότε της ΕΙΝΑΠ απέδειξε ότι είχε απολεσθεί το 15% – 35% της αγοραστικής του δύναμης. Δηλαδή, την 20ετία της «φαντασίωσης» που όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας αύξαναν το εισόδημά τους, εμείς χάναμε το εισόδημά μας. Καταγγείλαμε τότε αυτή τη συμπεριφορά της Πολιτείας και κερδίσαμε την 1/1/2009 την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης η οποία αποκαθιστούσε σε ανεκτό βαθμό την κατάσταση.

Τώρα με την υπογραφή των μνημονίων μάς μείωσαν τις συνολικές μας αποδοχές (μισθός  + εφημερίες) κατά 50%, που είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση εργαζόμενου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυτή είναι η 2ηεξαπάτηση της Πολιτείας. 

Οι γιατροί πιστεύουν ότι με μισθούς αποκλειστικής απασχόλησης  1000 ευρώ για τον ειδικευόμενο και 1600ευρώ για το διευθυντή δεν διασφαλίζεται  η αξιοπρεπής διαβίωση ούτε η επαγγελματική επάρκεια του υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων της χώρας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι κατά μέσο όρο 4 μήνες απλήρωτοι ενώ υπάρχουν χρέη από το 2012 και από το 2011.

Σχετικά με το ΤΣΑΥ οι νοσοκομειακοί γιατροί λένε τα εξής:

«Ένα ταμείο που κατά τεκμήριο έπρεπε να είναι ιδιαίτερα υγιές (άριστη αναλογία ενεργών/συνταξιούχων) δεν είναι, και δεν είναι επειδή και τα αποθεματικά του καταληστεύτηκαν, αλλά κι  εμείς δε δώσαμε τη σημασία που έπρεπε, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα ταμείο με απαρχαιωμένες δομές και τρόπους λειτουργίας και πολύ μεγάλη εισφοροδιαφυγή.Πρέπει να πάρουμε την τύχη του ταμείου στα χέρια μας. Να απαιτήσουμε διαχειριστικό έλεγχο και να το οργανώσουμε σωστά, βλέποντας και την ίδρυση παράλληλα ενός επαγγελματικού επικουρικού ταμείου.

Πρέπει  τέλος όπως υποστηρίζουν οι γιατροί να καταλάβουν οι «ανευθυνο-υπεύθυνοι» ότι δεν μπορούν να κρατήσουν στο σύστημα γιατρούς καθαρούς, ηθικούς και καλούς (επιστημονικά επαρκείς) συγχρόνως, με μισθούς των 1.000 έως 1.600 € το μήνα. Αντικειμενικά δεν γίνεται.