ΕΚΑΒ: Συμβουλές για ασφαλές Πάσχα στους πολίτες

26-12-2016

Εν όψει πασχαλινής εξόδου και μόλις λίγο καιρό πριν το καλοκαίρι και την άφιξη χιλιάδων τουριστών στην χώρα μας το ΕΚΑΒ ως είθισται  εξέδωσε οδηγίες για ασφαλείς μεταφορές και όχι μόνο. Μερικές φορές όμως είναι απορίας άξιον  επειδή άνθρωποι είμαστε και πολλά συμβαίνουν τι θα γίνει αν « πέσεις» στην ανάγκη του ΕΚΑΒ.

Η απορία σαφώς δεν έχει να κάνει με τους ανθρώπους που στελεχώνουν το ΕΚΑΒ  και με αυταπάρνηση κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν τους πολίτες αλλά με τις συνθήκες  κάτω από τις  οποίες εργάζονται.

Παλαιά ασθενοφόρα, βασικές ελλείψεις ασθενοφόρων στην περιφέρεια και ελλείψεις προσωπικού συνθέτουν το σκηνικό της «ασφαλούς» μεταφοράς των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία.

Ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχάσει ένα από τα πολλά παρόμοια περιστατικά που συμβαίνουν στα ελληνικά νησιά τον περασμένο Μάρτιο. Διευθυντής, προϊστάμενος τεχνικής υπηρεσίας και ειδικευόμενος γιατρός στη Σάμο αναγκάστηκαν να οδηγήσουν οι ίδιοι το ασθενοφόρο για να μεταφέρουν ηλικιωμένο ασθενή στο Νοσοκομείο καθώς  το ένα και μοναδικό ασθενοφόρο που υπήρχε στη βάρδια για  όλο το νησί βρισκόταν 60 χιλιόμετρα μακριά από το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με στοιχεία στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν 740 ασθενοφόρα και μονάδες του ΕΚΑΒ εκ των οποίων τα 140 στην Αττική. Δυστυχώς όμως στις βάρδιες τα ασθενοφόρα που κυκλοφορούν είναι πολύ λιγότερα απ ότι προβλέπει ο κανονισμός  καθώς πολλά οχήματα είναι χαλασμένα, έχουν βλάβες, φθαρμένα λάστιχα ή δεν υπάρχει προσωπικό για να τα στελεχώσει. Την ίδια στιγμή οι προκηρύξεις για την αγορά ασθενοφόρων δεν προχωράνε εξ αιτίας του ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτριών εταιρειών.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος έχει εκφράσει την πρόθεση να αλλάξει τον στόλο των ασθενοφόρων τουλάχιστον κατά 50%.

Προς το παρόν όμως και μάλλον για αρκετό καιρό ακόμη οι μεταφορές των ασθενών και των τραυματιών θα συνεχίσουν να γίνονται με συνθήκες που δεν επιτρέπουν την τήρηση  βασικών κανόνων ασφαλείας και με το προσευχητάρι στο χέρι…

Χρυσάνθη Τασσοπούλου