«Ελεγκτές-big brother» στα νοσοκομεία

26-12-2016

Με ιδιωτικές εταιρείες «security» παρομοιάζουν οι εργαζόμενοι στα  δημόσια νοσοκομεία τους ιδιωτικούς ελεγκτές στους οποίους έχει αναταθεί ο έλεγχος για τη  σωστή λειτουργία των νοσοκομείων για θέματα διοικητικά, διαχειριστικά και λογιστικά σύμφωνα με το νόμο 4025/2011 του υπουργείου Υγείας  και συγκεκριμένα το άρθρο 24 με τίτλο « Εσωτερικός Έλεγχος στις μονάδες Υγείας» που προβλέπεται από το μνημόνιο.

Οι «Ελεγκτές-big brother» με αυξημένα καθήκοντα και ποικίλες δραστηριότητες φαίνεται σύμφωνα με τους εργαζόμενους των νοσοκομείων εκτός από τα οικονομικά των νοσοκομείων να ελέγχουν από τις βάρδιες των εργαζομένων και την ώρα προέλευσης τους μέχρι τις κινήσεις των διοικητών, γεγονός που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των συνδικαλιστών και των σωματείων τους.

Ο εσωτερικός ελεγκτής βάσει του νόμου οφείλει να διενεργεί ελέγχους στο νοσοκομείο που είναι υπεύθυνος και να συντάσσει σχετική έκθεση για την πορεία και τα αποτελέσματα του ελέγχου τα οποία θα προσκομίζει  στη διοίκηση και την Επιτροπή Ελέγχου του νοσοκομείου. Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβληματισμό στα ιατρικά σωματεία που όχι άδικα αμφισβητούν την « ποιότητα» των στοιχείων  που προκύπτουν και την σκοπιμότητα των ερευνών.

Οι εσωτερικοί ελεγκτές οι οποίοι  ασκούν τα καθήκοντα τους με ζήλο καθώς στοιχίζουν κατά προσέγγιση από 20.000 ευρώ ετησίως για τα μικρά νοσοκομεία και πολύ περισσότερο  για τα μεγάλα, βρίσκονται ήδη  στην περιφέρεια  και την Αθήνα με  τα νοσοκομεία του Ρίου, των Καλαβρύτων, της Πάρου, της Νάξου, της Σύρου και της  Θεσσαλονίκης αλλά και τον Ευαγγελισμό και το Ασκληπιείο Βούλας να  «αξιολογούν» τις πρώτες « αξιολογήσεις τους».

Πάντως σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος 4025/2011 σε κάθε δημόσια μονάδα υγείας μπορούν να οριστούν  από ένας μέχρι τρεις εσωτερικοί ελεγκτές, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, οι οποίοι επιλέγονται και από το μητρώο εσωτερικών ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών. Η παροχή των υπηρεσιών τους γίνεται με σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, η διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη ενώ κατά την άσκηση των καθηκόντων τους λειτουργούν υπό καθεστώς απόλυτης ανεξαρτησίας…

Χρυσάνθη Τασσοπούλου