Έλλειμμα βούλησης,η εγκατάλειψη του Εθνικού Κέντρου Δηλητηριάσεων

26-12-2016

Πέντε από τις  εννέα οργανικές θέσεις γιατρών στο Κέντρο Δηλητηριάσεων, το μοναδικό που διαθέτει η χώρα παραμένουν κενές όπως καταγγέλλει ο Ηλίας Σώρας μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, αφήνοντας αιχμές ότι πίσω από αυτή την εγκατάλειψη βρίσκονται συμφέροντα ιδιωτών. Η μονάδα, λειτουργεί σε 24ωρη βάση με το τηλέφωνο να χτυπάει κάθε δέκαλέπτα, ξεχασμένη σε ένα μικρό χώρο στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, καλύπτοντας τα παιδιά και τους  ενηλίκους όλης της χώρας, με μόλις τέσσερις μόνιμους γιατρούς, για τριάντα με 31 εφημερίες κάθε μήνα.

H  διευθύντρια του Κέντρου κα Πολυξένη Νέου μιλώντας στο Helthview κρούει τον κώδωνα του κινδύνου:

Είμαστε 4 μόνιμοι γιατροί ,μία επικουρική που παραιτείται τον επόμενο μήνα και εγώ που είμαι η συντονίστρια. Τον άλλο μήνα μένουν 8 μέρες κενές και τον Ιούνιο σχεδόν ο μισός μήνας είναι κενός. Εδώ και 10 χρόνια που είμαι διευθύντρια του Κέντρου ανά τακτά χρονικά διαστήματα πηγαίνω και ζητάω το αυτονόητο. Η δουλειά βγαίνει από τον υπερβάλλοντα ζήλο αλλά υπάρχει ένα όριο αντοχής, δεν είναι δυνατόν ειδικευμένος γιατρός 60 χρονών να κάνει 7 εφημερίες το μήνα.Οι υπερβάσεις που κάνουν οι γιατροί στην εφημερία ξεπερνούν κάθε κανόνα ιατρικής δεοντολογίας και φυσικής αντοχής με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Μάλιστα το παράδοξο είναι, ότι ενώ έχει μπει πλαφόν από το υπουργείο Υγείας, το οποίο με εγκύκλιό του (επικαλούμενο το άρθρο 99 του Ν.4182/2013, ΦΕΚ 185Α), ζητάει ο αριθμός εφημεριών κάθε γιατρού να μην υπερβαίνει τις εγκεκριμένες,  από την άλλη η διοίκηση του νοσοκομείου επιβάλλει στο Κέντρο καταπατώντας κάθε εργασικό δικαίωμα να κάνει υπερβάσεις προκειμένου να βγαίνουν οι εφημερίες και να μένει ανοιχτή η Μονάδα. Και αυτό ενώ υπάρχει σημαντική κατακράτηση δεδουλευμένων, (δεν έχουν πληρωθεί ακόμη ούτε οι εφημερίες του Δεκεμβρίου).

Σύμφωνα με την κα Νέου, το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με μετακίνηση γιατρών από άλλα τμήματα του νοσοκομείου, αλλά κάποιοι βάζουν προσχώματα. Έτσι η διοίκηση του νοσοκομείου παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και διαμαρτυρίες της, δεν προχωράει στις απαραίτητες κινήσεις. Με μία συμπεριφορά τύπου “κόψτε το λαιμό σας” και με απειλή ενίοτε του εισαγγελέα, η ευθύνη μετακυλίεται στους εργαζόμενους που βρίσκονται μονίμως σε αδιέξοδο.

Πρόκειται για έλλειμμα βούλησης και αδιαφορία, καταγγέλλει η κα Νέου, που νομοτελειακά οδηγούν στην απαξίωση του μοναδικού Κέντρο δηλητηριάσεων της χώρας, με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για τη δημόσια υγεία και παρά το έργο που προσφέρει. “Να βάλουμε πλάτη” λέει η κα Νέου, εκφράζοντας την αγωνία της για το μέλλον του Κέντρου, “το κάναμε τόσα χρόνια, το κάνουμε και τώρα αλλά μέχρι πότε; Πως μπορεί ένας γιατρός ειδικευμένος γιατρός 60 χρονών να κάνει 7 εφημερίες το μήνα”;

Να σημειωθεί ότι Το Κέντρο, λειτουργεί σε 24άωρη βάση, 7 μέρες την εβδομάδα, γιορτές, αργίες κ.λπ. για όλη την Ελλάδα. Ο μέσος όρος περιστατικών την ημέρα είναι 98 και ο κάθε εφημερεύων γιατρός αντιμετωπίζει κατά μέσο όρο 5.971 περιστατικά τον χρόνο. Τέλος το 53% των κλήσεων προέρχεται από το κοινό, το 38% από νοσοκομεία και το 8% από Κέντρα Υγείας, αγροτικά ιατρεία, γιατρούς και φαρμακοποιούς.