Ελλείψεις φαρμάκων: Αιχμές Φαρμακαποθηκαρίων για την απόφαση του ΕΟΦ περί προσωρινής απαγόρευσης εξαγωγών

31-07-2023

Σοβαρές αιχμές κατά του ΕΟΦ αφήνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων περί προσωρινής απαγόρευσης εξαγωγών.

Ο ΠΣΦ υποστηρίζει ότι η εν λόγω απόφαση «δεν εξυπηρετεί στην ομαλοποίηση της αγοράς αλλά προκαλεί περαιτέρω προβλήματα» και κατηγορεί τον ΕΟΦ ότι «αυτοαναιρείται και υποβαθμίζει τον κομβικό του ρόλο στην προστασία της δημόσιας υγείας, θέτοντας σε απαγόρευση πάνω από 40 φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία διαθέτουν πληθώρα γεννόσημων». Επικαλείται δε Δελτίο Τύπου που ο ίδιος ο ΕΟΦ είχε εκδώσει στις 7/07/23, σύμφωνα με το οποίο –αναφέρει ο ΠΣΦ- δεν υφίσταται έλλειψη σε αυτά τα προϊόντα.

Ο Σύλλογος ερωτά «τι μεσολάβησε από τις 12:30 όπου αναρτήθηκε στο site η πρώτη και σχετικά ορθολογιστική απόφαση μέχρι τις 18:30 όπου αναρτήθηκε η «ορθή επανακοινοποίηση» , η οποία θέτει σε προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών 280 και πλέον φαρμακευτικά προϊόντα, χωρίς καμία τεκμηρίωση της έλλειψης τους. Ποιον εξυπηρετεί αυτή η αλλαγή, καθώς σίγουρα δεν ωφελεί την δημόσια υγεία».

Σε σχετική ανακοίνωση ο ΠΣΦ δηλώνει ταγμένος στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας, υπογραμμίζοντας πως: «θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις παρεμβάσεις μας δημόσια και με διαφάνεια και όχι κεκλεισμένων των θυρών όπως αυτοί που επιχαίρουν εδώ και δύο μέρες».

Παράλληλα, καλεί «τον ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας -εφόσον και οι δύο είχαν δηλώσει από Μάρτιο πως η αγορά «είχε ομαλοποιηθεί» κατά 92% λόγω των προσωρινών απαγορεύσεων εξαγωγών-, να εξηγήσουν και να τεκμηριώσουν γιατί διατηρούν την απαγόρευση σε όλα αυτά τα προϊόντα. Παρότι είναι ενήμεροι ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα στα ράφια όλων των φαρμακαποθηκών και όλων των φαρμακείων στην Ελλάδα».

Και καταλήγει: «Θα συνεχίσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο τις παρεμβάσεις μας σε όλα τα θεσμικά και δικαιοδοτικά όργανα της Ελλάδας και της ΕΕ, προκειμένου να ληφθούν μέτρα για τις πραγματική προστασία της δημόσιας υγείας σε όλο το φάσμα της αλυσίδας (φαρμακευτική εταιρία-φαρμακαποθήκη- φαρμακείο),με διαφάνεια και όχι με επικοινωνιακού χαρακτήρα παρεμβάσεις, ψιθύρους , διασπορά fake non paper και δήθεν «αποκλειστικές δημοσιογραφικές αποκαλύψεις».