Ελλείψεις φαρμάκων: «Πόλεμος» φαρμακοποιών – φαρμακαποθηκάριων για τις παράλληλες εξαγωγές

26-01-2024

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκάριων αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων και την απόφαση του ΕΟΦ να προχωρήσει σε ανανέωση της λίστας σκευασμάτων για τα οποία ισχύει απαγόρευση ή άρση της απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων (ΠΣΦ), κατηγορεί τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για παραπληροφόρηση και τρομολαγνεία. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «για πολλοστή φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, επιχειρώντας να προκαλέσει αίσθημα ανησυχίας στους πολίτες και να δημιουργήσει εντυπώσεις, στοχεύοντας στην προστασία συντεχνιακών συμφερόντων».

Σύνφωνα με τον ΠΣΦ, στα 135 φάρμακα που χαρακτηρίζει σε έλλειψη ο Π.Φ.Σ. περιλαμβάνονται πάνω από εκατό, των οποίων η συνταγογράφηση στην ΗΔΙΚΑ αθροίζει μετά βίας μερικές δεκάδες κομμάτια σε μηνιαία βάση πανελλαδικά. Ενδεικτικά αναφέρει: SEVORANE, MIMPARA 90mg, EMSELEX, FYCOMPA 4mg, 6mg, 8mg, TARGRETIN, FORXIGA 5mg.

Όπως τονίζει, «Καμία έλλειψη δεν υφίσταται σε αυτά τα 135 φάρμακα, απλώς δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν τα εκατοντάδες τεμάχια που ζητούνται από διάφορους «καλοθελητές», καθότι οι Φαρμακοβιομηχανίες διαθέτουν (και ορθώς πράττουν) πεπερασμένες ποσότητες ανάλογες των πραγματικών αναγκών και όχι της δήθεν ζήτησης».

Σε ό,τι αφορά τα 12 φάρμακα των οποίων η διάθεση είναι περιορισμένη κατά τον ΠΦΣ, ο ΠΣΦ καλεί την ηγεσία των φαρμακοποιών «να αποταθεί στους συνεταίρους της στον νεοσύστατο φορέα NMVO, δηλαδή τις βιομηχανίες, για να τους εξηγήσουν τις ποσότητες που αυτές διαθέτουν στην αγορά. Και σε αυτά τα φαρμακευτικά σκευάσματα όμως, η αγορά καλύπτεται κανονικότατα. Απλούστατα δεν καλύπτονται υπέρογκες ζητήσεις, αν και είμαστε βέβαιοι ότι η ηγεσία του ΠΦΣ θα επιθυμούσε διακαώς να διακινούνται μερικές χιλιάδες AVONEX ή PULMOZYME, πάντα με γνώμονα τη Δημόσια Υγεία και όχι φυσικά την κερδοφορία των παράνομων καναλιών εξαγωγής τα οποία αγνοεί…».

Και καταλήγει η ανακοίνωση: « Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων έχοντας ήδη προβλέψει αυτή ακριβώς την συμπεριφορά, έχει φροντίσει να κρατά τα μέλη του σε επαγρύπνηση, ζητώντας τους να εφοδιάζουν, ως οφείλουν, κατά προτεραιότητα την Ελληνική αγορά και παράλληλα να επαγρυπνούν και να καταγγέλλουν παράλογες και υπερβολικές ζητήσεις σκευασμάτων, τις οποίες φυσικά και αναμένουμε. Αλήθεια ας μας πει η ηγεσία του ΠΦΣ, πόσα RENAGEL ή πόσα XOLAIR, διακινούνται από τα φαρμακεία της κοινότητας με ιατρική συνταγή? Επίσης ας μας πει αν γνωρίζει, πόσα ζητούνται καθημερινά στις φαρμακαποθήκες και τους ΣΥΦΑ της χώρας για να διακινηθούν χωρίς συνταγή (γιατί άραγε; πού θα πουληθούν αυτά?)».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης ο ΠΣΦ διερωτά:

Αλήθεια υπάρχει κάποια επαγγελματική ομάδα που πραγματοποιεί νομότυπα μεν, αδήλωτες δε, εξαγωγές πουλώντας δήθεν σε πλοία και αεροπλάνα και αν ναι, ποια είναι αυτή η ομάδα; Πότε και από ποια Δημόσια Αρχή ελέγχθηκαν αυτές οι εξαγωγές?

Μήπως τελικά η πραγματική αγωνία της ηγεσίας του ΠΦΣ, είναι για το αν η κερδοφορία που προκύπτει από τις εξαγωγές (και που ασφαλώς γνωρίζουν εξαιρετικά όπως φαίνεται), καταλήγει στο νόμιμο κανάλι των φαρμακαποθηκών και των συνεταιρισμών, ενώ αυτή επιθυμεί να την κατευθύνει στο παράνομο;

Τι υποστηρίζουν οι Φαρμακοποιοί

Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Φαρμακεευτικός Σύλλογος, αναφέρει πως «Τρεις μόλις ημέρες μετά την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών φαρμάκων, χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όριο, κυκλοφόρησε μεταξύ των φαρμακαποθηκών, λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή, από συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, η οποία περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά. Καθώς επίσης και φάρμακα των οποίων η εξαγωγή μόλις επετράπη εκ νέου, και τα οποία φάρμακα συγκεντρώνονται προκειμένου να εξαχθούν άμεσα».

Ο ΠΦΣ υπογραμμίζει ότι στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται αντιβιώσεις και εισπνεόμενα φάρμακα, ινσουλίνες καθώς και άλλα βασικά φάρμακα για την Δημόσια Υγεία. «Μάλιστα, στο τέλος της λίστας παρέχονται σαφείς οδηγίες για την διακίνηση ευαίσθητων φαρμάκων ψυγείου όπως Ινσουλινών, ενώ στη δεξιά στήλη, δίπλα στις ποσότητες των σκευασμάτων που ζητούνται, αναγράφονται τα ποσοστά κέρδους των χονδρεμπόρων τα οποία φτάνουν το 205%», τονίζει.

Και προειδοποιεί ότι στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, παρακολουθεί την διαθεσιμότητα των φαρμάκων και καταγγέλλει την έλλειψή τους, και για το λόγο αυτό θα προβεί άμεσα στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ώστε να διακριβωθεί από την εισαγγελική έρευνα ποιος στερεί το φάρμακο από τον Έλληνα πολίτη.