Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας/Εργαστηριακής Ιατρικής: Ζητεί άμεση κατάργηση των κρίσεων των ιατρών συντονιστών διευθυντών του ΕΣΥ

08-10-2024

Παρωδία χαρακτηρίζει τις συνεντεύξεις στις κρίσεις των ιατρών συντονιστών διευθυντών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας/Εργαστηριακής Ιατρικής. Επανέρχεται στο θέμα με αφορμή ενδεχόμενες νέες προκηρύξεις θέσεων συντονιστών διευθυντών και καταγγέλλει απερίφραστα τον τρόπο επιλογής τους.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, με βάση την ισχύουσα διαδικασία, η αξιολόγηση των προσόντων αποτελείται από δύο μέρη: την αντικειμενική αξιολόγηση μέσω πλατφόρμας με εισαγωγή των απαιτούμενων στοιχείων βιογραφικού με μέγιστη βαθμολογία 1000 μονάδες (500 προϋπηρεσία, 250 επιστημονικό έργο, 50 ακαδημαϊκό έργο, 100 εκπαιδευτικό έργο ως εκπαιδευόμενος και 100 ως εκπαιδευτής) και την αξιολόγηση μέσω συνέντευξης (interview) με μεγίστη βαθμολογία 500 μονάδες.

Διερωτάται ωστόσο ποιά είναι η ασφαλιστική δικλείδα για την αντικειμενικότητα της αξιολόγησης της συνέντευξης, ώστε να μπορεί να διασφαλίζεται η δίκαιη κρίση. «Πώς ορίζονται οι διενεργούντες την συνέντευξη, ποιά είναι η ισονομία στις ερωτήσεις που υποβάλλονται από τις διαφορετικές επιτροπές, γίνεται έστω μαγνητοσκόπηση ώστε να μπορεί να γίνει εκ των υστέρων έλεγχος από κάποιον ανώτερο αρμόδιο φορέα; Είναι εύλογο λοιπόν ο τρόπος αυτός αξιολόγησης, ακόμη και για τον πλέον καλόπιστο, να οδηγεί σε υπόνοιες για μεθοδεύσεις «κάτω από το τραπέζι»», σημειώνει.

Με δεδομένη – υποστηρίζει – τη δυσανάλογα υψηλή βαθμολογία των 500 μονάδων, είναι ευνόητο ότι ουσιαστικά καταργείται η σημασία της αντικειμενικής βαθμολογίας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και εύκολα η σειρά των υποψηφίων μπορεί να ανατραπεί άρδην και ο τελευταίος να κριθεί τελικά πρώτος. Με λίγα λόγια – αναφέρει – η διαδικασία αυτή είναι άκρως διαβλητή και δεν αποσκοπεί στη επιλογή των καλυτέρων, αλλά περισσότερο αποσκοπεί στην επιλογή των «ημετέρων». Και δυστυχώς, όπως υπογραμμίζει, αυτό επιβεβαιώνεται από τα έως σήμερα αποτελέσματα των κρίσεων για τις θέσεις των συντονιστών διευθυντών, όπου σχεδόν κανείς κριθείς ως πρώτος από την αντικειμενική ηλεκτρονική αξιολόγηση δεν κρίθηκε το ίδιο από την συνέντευξη.

«Είναι μεγάλη η απογοήτευση να αδικούνται κατάφορα επιστήμονες με σημαντικό έργο προσφοράς μέσα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τη διαιώνιση μιας ρουσφετολογικής πολιτικής, στο τόσο ευαίσθητο τομέα της υγείας», σημειώνει και καταλήγει:

«Ζητούμε την άμεση κατάργηση των κρίσεων που έγιναν με αυτά τα απαράδεκτα κριτήρια, τον ορισμό νέων συμβουλίων κρίσης, τα οποία να αποτελούνται από αποδεδειγμένα έμπειρους συναδέλφους, με πολυετή εμπειρία σε θέση ευθύνης και τροποποίηση των μορίων της συνέντευξης με σημαντική μείωση από 500 σε π.χ. 50, ώστε να μην μπορεί να επηρεάζει και να ανατρέπει τα αντικειμενικά προσόντα των υποψηφίων. Όταν μιλάμε για αξιοκρατία, αυτό επιτάσσει η ηθική και η δεοντολογία με σκοπό την στελέχωση του ΕΣΥ από άτομα ικανά και όχι ημέτερα».