Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία: Περαιτέρω υποβάθμιση της οδοντιατρικής περίθαλψης του πληθυσμού και έλλειψη οδοντιατρικού δυναμικού στις δημόσιες δομές

02-04-2024

Περαιτέρω υποβάθμιση της οδοντιατρικής περίθαλψης του πληθυσμού και έλλειψη οδοντιατρικού δυναμικού στις δημόσιες δομές Π.Φ.Υ.. δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδία (Ε.Ο.Ο.), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, αλλά και της κήρυξης του 2024 ως ΕΤΟΥΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Ο. Αθανάσιο Δεβλιώτη, η οδοντιατρική περίθαλψη ήταν το κύριο θύμα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, καθώς την τελευταία δεκαπενταετία εξανεμίστηκε η ισχνή -ούτως ή άλλως- δημόσια χρηματοδότηση της οδοντιατρικής φροντίδας.

«Σήμερα, λοιπόν, η δημόσια οδοντιατρική δαπάνη ως ποσοστό της συνολικής οδοντιατρικής δαπάνης, στην Ελλάδα, αγγίζει το 0% ενώ ο μ.ο. της Ε.Ε. είναι 31% (OECD 2021). Επιπλέον, μειώθηκαν, σχεδόν, κατά 72% οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας (ΕΛΣΤΑΤ 2022).

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω οι πολίτες δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα προσφυγής στον ιδιωτικό τομέα ενώ, παράλληλα, ο δημόσιος οδοντιατρικός τομέας είναι υποστελεχωμένος και με σοβαρά ελλείμματα σε υποδομές και οργάνωση. Τα παραπάνω συντέλεσαν στην όξυνση των ανισοτήτων και τη συνολική υποβάθμιση του επιπέδου στοματικής υγείας του πληθυσμού».

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία, «απαιτούνται τα εξής για τα οποία επιζητούμε τη αρωγή της Πολιτείας:

Επαρκής και σταθερή χρηματοδότηση της Στοματικής Υγείας και Οδοντιατρικής Φροντίδας. Προτείνουμε το 5% των δημόσιων δαπανών για την υγεία να κατευθύνονται στη Στοματική Υγεία και την Οδοντιατρική Φροντίδα (Ρήτρα Στοματικής Υγείας).

Ασφαλιστική κάλυψη της οδοντιατρικής περίθαλψης όλων των Ελλήνων πολιτών με όρους αξιοπρέπειας και ελεύθερης επιλογής.

Χάραξη και υλοποίηση Εθνικής Στρατηγικής Στοματικής Υγείας με έμφαση στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας για όλο τον πληθυσμό.

Κάλυψη των κενών του ΕΣΥ με την πρόσληψη οδοντιάτρων – μόνιμου προσωπικού. Με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που συγκέντρωσε η Εθνική Επιτροπή Στοματικής Υγείας, σε σύνολο 649 οργανικών θέσεων οδοντιάτρων του Ε.Σ.Υ., καλύπτονται μόλις 380 θέσεις! Πάνω από 200 κενές οργανικές θέσεις «αναζητούν» οδοντίατρο για να καλυφθούν πάγιες ανάγκες, προσφέροντας δωρεάν περίθαλψη σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού. Μέχρι στιγμής, το κενό αναπληρώνεται με 64 επικουρικούς οδοντιάτρους, η πλειονότητα των οποίων απασχολείται στην 1 η Υ.ΠΕ. (Αττική).

Άμεση επαναφορά του πιστοποιητικού Οδοντοστοματολογικής Εξέτασης στο ατομικό δελτίο υγείας των μαθητών (Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή).

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γεώργιος Καββαθάς επεσήμανε: το 77% δεν επισκέπτεται τον οδοντίατρο λόγω οικονομικών προβλημάτων.

O Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας σημείωσε τα εξής: «Θεωρώ πως το θέμα απασχολεί όλη την κοινωνία, καθώς η Πολιτεία διαχρονικά δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία και αυτό έχει συνέπειες στη συνολική υγεία του ανθρώπου. Σε μία εποχή που η δημόσια δαπάνη για την περίθαλψη δημιουργεί μία βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της υγείας. Από την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ για τις δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών προκύπτει πως 6 στα 10 νοικοκυριά διαβιούν με το μισθό μέχρι την 19η μέρα του μήνα και το 40% μεταφέρει για το μέλλον ουσιαστικές ιατρικές εξετάσεις, διότι αντιμετωπίζει οικονομικές δυσχέρειες. Επίσης το 77% δεν επισκέπτεται οδοντίατρο διότι έχει οικονομικά προβλήματα».

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, σημείωσε τα εξής: «Έχουμε το δεύτερο χειρότερο εισοδηματικό επίπεδο μετά τη Βουλγαρία. Αυτό αποδεικνύει πως δεν πρέπει να αναρωτιόμαστε γιατί είναι τόσο μεγάλο το ποσοστό των ανθρώπων που δεν επισκέπτονται τον οδοντίατρό τους. Επίσης, η έρευνα που εκπονήσαμε προσφάτως στο Επιμελητήριο Αθηνών έδειχνε ότι το 61% των πολιτών έχει πρόβλημα στην αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, 25% να πληρώσει το ρεύμα και τα καύσιμα και αν το 3% ενδιαφέρεται για ενδύματα και άλλα, φοβάμαι πως εκεί εντάσσεται και η οδοντιατρική φροντίδα».