“Έμεινε στο σπίτι του Κέννεντυ και μπράβο του! “

26-12-2016

Αφορμή για πολλά σχόλια στα social media ήταν το ταξίδι που έκανε στη Βοστώνη, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης την προηγούμενη εβδομάδα. Πήγε ή δεν πήγε, τον κάλεσε το Harvard ή δεν τον κάλεσε, έκανε μία ή δύο ομιλίες, έμεινε όντως στη σπίτι του Κέννεντυ και πόσο μεγάλο ήταν; Και ο συνεργάτης του συντονιστή της εκδήλωσης, βοήθησε όπως ανέφερε στο βιογραφικό του για την αναδιάρθρωση του συστήματος Υγείας ή όχι; 

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά…

Η αλήθεια είναι ότι ο κος Γεωργιάδης  διαφήμισε το ταξίδι του, μέσω των συνήθων αναρτήσεων που κάνει στο τουίτερ. Από την άλλη, μια μερίδα δημοσιευμάτων με τίτλο, «μετά τον Παπανδρέου και ο Άδωνις στο Harvard»  δημιούργησαν την εντύπωση ότι το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο είχε αποστείλει ανάλογη πρόσκληση και στον υπουργό Υγείας όπως είχε κάνει και με τον πρώην πρωθυπουργό. Ο κος Γεωργιάδης  έγραψε στο τουίτερ του, «ταξιδεύω για Νέα Υόρκη και Βοστόνη, ως καλεσμένος του Kennedy School of Government». Δεν ήταν όμως ακριβώς το πανεπιστήμιο που του είχε απευθύνει την πρόσκληση.

Βέβαια αν κάποιοι δεν ήταν εξοικειωμένοι με τον τρόπο που λειτουργούν τα αγγλοσαξονικά  πανεπιστήμια, τώρα πια έμαθαν ότι τον κο Γεωργιάδη τον είχε καλέσει όχι το πανεπιστήμιο αλλά μία από τις πολλές λέσχες φοιτητών του διεθνούς φήμης εκπαιδευτικού ιδρύματος (clubs στα αμερικάνικα, societies στα αγγλικά πανεπιστήμια, ομάδες ή λέσχες στα καθ ημάς ) και συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Λέσχη του Kennedy School of Government. Όσοι έψαξαν μάλιστα να βρουν το όνομα του κου Γεωργιάδη στο επίσημο πρόγραμμα εκδηλώσεων του πανεπιστημίου «απαγοητεύτηκαν»… Ωραία και αυτό λοιπόν, δεν είναι σημαντικό; Η Eυρωπαϊκή Λέσχη του Kennedy School of Government προφανώς δεν έχει την ίδια βαρύτητα με την ομάδα χορού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ή τη λέσχη θεάτρου του Πανεπιστημίου Κρήτης. Επίσης δεν πρόκειται για κάποια πολιτική νεολαία όπως αυτές που έχουμε στα δικά μας πανεπιστήμια. Ο κος Γεωργιάδης εξάλλου, μίλησε μέσα σε αίθουσα που είχε παραχωρηθεί από το πανεπιστήμιο για αυτό το σκοπό και μάλιστα το εκπαιδευτικό ίδρυμα, ενέκρινε να καταλύσει ο υπουργός στη φοιτητική εστία.

Σχετικά με τη διαμονή του μάλιστα, ο κος Γεωργιάδης με πολύ περηφάνια “τουίταρε”  τη μεγάλη τιμή που του έκανε το πανεπιστήμιο και του παραχώρησε το «σπίτι του Kennedy» Η αλήθεια είναι,ότι το “σπίτι” ήταν ένα φοιτητικό δωμάτιο που είχε μείνει ο Κέννεντυ μαζί με ένα συμφοιτητή του και το οποίο αναφέρεται ως σουίτα Κέννεντυ αφού δέχθηκε τις ανάλογες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις. Τώρα γιατί ο κος Γεωργιάδης δεν έγραψε “σουίτα” και προτίμησε τη λέξη “σπίτι” είναι απορίας άξιον, πάντως έδωσε λαβή για πλήθος σχολίων στο διαδίκτυο.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης στη Βοστώνη, κος Γιάννης Τσούτσιας, ο οποίος δεν ανήκει ούτε στο διδακτικό ούτε στο διοικητικό προσωπικό είναι συνιδιοκτήτης μαζί με τον Γιώργο Τσαρούχα μιας ιδιωτικής εταιρείας αναλύσεων, της EOS PROJECT.  Αυτό όμως που έκανε αίσθηση, είναι ότι μετά το θόρυβο που προκλήθηκε για το ταξίδι του υπουργού  εξαφανίσθηκαν κάποια κομμάτια των βιογραφικών των κυρίων Τσούτσια και Τσαρούχα από την ιστοσελίδα της εταιρείας τους. Τα κομμάτια που ως διά μαγείας εξαφανίσθηκαν, αναφέρονταν στη σχέση τους με το χώρο της υγείας, όπως ότι ο κύριος Τσαρούχας, ήταν πρώην «μέλος του ΔΣ του νοσοκομείου Ευαγγελισμός» και «ειδικός σύμβουλος της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού υπουργείου Υγείας». Συγκεκριμένα στο βιογραφικό του αναφερόταν ότι εργάστηκε «με την ηγεσία του υπουργείου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού συστήματος υγείας». Είναι λοιπόν κακό μια εταιρεία να συνεργάζεται με τον υπουργό; Ουδόλως, γίνεται όμως κακό αυτομάτως, όταν ξαφνικά αυτή η συνεργασία επιχειρείται να συγκαλυφθεί.

Αντικειμενικά το κονδύλι που εγκρίθηκε για τον κο Γεωργιάδη και το συνοδό του δημοσιογράφο δεν ήταν μεγάλο (περίπου 2.500 ευρώ), αλλά δεν παύει να είναι δημόσιο χρήμα και εδώ να σημειώσουμε ότι τη μικρή παράταση που έκανε ο κος Γεωργιάδης για να μεταβεί  στη Νέα Υόρκη μαζί με το συνοδό του δημοσιογράφο, την κάλυψε με δικά του έξοδα.

Για κάποιους λοιπόν εγείρεται ένα θέμα ηθικό, αφού ξοδεύτηκαν χρήματα του ελληνικού δημοσίου για ένα ταξίδι που είχε ιδιωτική χροιά. Εάν υποστηρίζουν, πήγε ο κος Γεωργιάδης να μιλήσει σε μια ομάδα φοιτητών του πανεπιστημίου και δεν είχε προσκληθεί από το πανεπιστήμιο, όφειλε να πληρώσει μόνος του τη δαπάνη του ταξιδιού. Είθισται μάλιστα το πανεπιστήμιο να καλύπτει τα έξοδα των επίσημων προσκεκλημένων του ομιλητών.

Ως healthview,  παρότι διακρίνουμε μια επικοινωνιακή “υπερβολή” πιστεύουμε ότι καλά έκανε και πήγε και μίλησε ο κος Γεωργιάδης. Στο κάτω κάτω έχει την θεσμική ιδιότητα του υπουργού της Υγείας της  χώρας σε μια περίοδο που “τρέχει” και η ελληνική  προεδρία της Ευρωπαίκής ‘Ενωσης. Θα πρέπει όμως ο κος Γεωργιάδης που συνήθως δεν αφήνει πράγματα να μένουν αναπάντητα, να πείσει ότι η επίσκεψή του εκεί, δεν ήταν προς αναζήτηση μιας κολυμπήθρας του Σιλωάμ για την “πολιτική του αναβάπτιση” αλλά είχε αποτέλεσμα και ουσία. Η δημοσιοποίηση των βιντεοσκοπημένων ομιλίων του θα βοηθούσε για να καταλάβουμε όλοι τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος και στο τέλος αυτό που ενδιαφέρει, είναι τι είπε σε ποιους τα είπε, τι τον ρώτησαν και τι απάντησε και όχι,το που κοιμήθηκε το βράδυ γιατι αυτό διολισθαίνει τη συζήτηση αλλού και δικαιώνουν αυτούς που λένε, ότι τα πολλά tweets “βλάπτουν σοβαρά τον Υπουργό Υγείας”.