Έμφυλη βία: Αύξηση των περιστατικών στη χώρα μας – Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη «σιωπηλή πανδημία»

27-10-2022

Κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών έμφυλης βίας καταγράφεται και στη χώρα μας. Καθημερινά γυναίκες και νεαρά κορίτσια, αλλά και άτομα από την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, άτομα με αναπηρία, πρόσφυγες, πέφτουν θύματα έμφυλης βίας.

Το φαινόμενο της «σιωπηλής πανδημίας», όπως πλέον έχει καθιερωθεί να λέγεται, εντάθηκε – όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη – ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με ετήσια Έκθεση της Βουλής, μόνον το 2020, χρονιά κατά την οποία ξέσπασε η πανδημία, καταγράφηκαν 2.350 περιπτώσεις γυναικών θυμάτων σωματικής ενδοοικογενειακής βίας και υπήρξαν 5.669 καταγγελλόμενα εγκλήματα οικογενειακής βίας, όταν ο αντίστοιχος αριθμός το 2019 ήταν 5.220 και το 2018 4.722.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της Ημερίδας που συνδιοργάνωσαν η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με τίτλο «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την αντιμετώπιση των φαινομένων έμφυλης βίας».

Όπως τόνισε η κα. Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, «η δημιουργία ενός ισχυρού πλέγματος προστασίας για τις γυναίκες – θύματα βίας αλλά και μίας κουλτούρας μηδενικής ανοχής απέναντι στη βία και την παρενόχληση είναι στις προτεραιότητές μας.

Προωθούμε δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να καταγγέλλουν βίαιες συμπεριφορές. Είμαστε στο πλευρό των γυναικών θυμάτων βίας, το Δίκτυο Δομών μας είναι πάντα σε ετοιμότητα για να βοηθήσει τα θύματα και στέλνουμε το μήνυμα ότι καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της στον αγώνα κατά της βίας».

Η κα. Αλεξάνδρα Ρογκάκου, Αναπληρώτρια Διοικητή Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και Επικεφαλής της Μονάδας Επιθεωρήσεων και Ελέγχων, ανέφερε ότι « Η έμφυλη βία είναι ένα καθημερινό, παγκόσμιο φαινόμενο, που πλήττει στη συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες και νεαρά κορίτσια, αλλά και άτομα από την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, άτομα με αναπηρία, πρόσφυγες. Το φαινόμενο της «σιωπηλής πανδημίας», όπως πλέον έχει καθιερωθεί να λέγεται, εντάθηκε – όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη – ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κυρίως λόγω των συνθηκών εγκλεισμού.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με ετήσια Έκθεση της Βουλής, μόνον το 2020, χρονιά κατά την οποία ξέσπασε η πανδημία, καταγράφηκαν 2.350 περιπτώσεις γυναικών θυμάτων σωματικής ενδοοικογενειακής βίας και υπήρξαν 5.669 καταγγελλόμενα εγκλήματα οικογενειακής βίας, όταν ο αντίστοιχος αριθμός το 2019 ήταν 5.220 και το 2018 4.722.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, στηρίζει τις προσπάθειες των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την εξάλειψη αυτών των φαινομένων. Ο ρόλος μας όμως δεν είναι θεωρητικός… ως Αρχή είχαμε ενεργό συμμετοχή με κατάθεση συγκεκριμένων απόψεων και προτάσεων στην Επιτροπή για τον σχεδιασμό της «Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+» για την επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση των στελεχών της δημόσιας διοίκησης πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα.

Θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων ώστε η έμφυλη βία όπως και κάθε κοινωνικό φαινόμενο να αντιμετωπίζεται μόνον με ανοιχτό δημόσιο διάλογο, αποτελεσματικές συνέργειες και συλλογική προσπάθεια. Όπως και στη διαφθορά έτσι και στην έμφυλη βία επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή».

Η κα. Μαρία Γαβουνέλη, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), υπενθύμισε ότι η ΕΕΔΑ είναι το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της ελληνικής πολιτείας σε θέματα προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου, σημειώνοντας ότι «παρακολουθούμε πολύ στενά όλα τα φαινόμενα της έμφυλης βίας, γνωμοδοτούμε για τη λήψη αναγκαίων μέτρων και παρεμβαίνουμε με δημόσιες δηλώσεις και συστάσεις προς την πολιτεία, ταυτόχρονα είμαστε μια γέφυρα προς τη κοινωνία των πολιτών και ως εκ τούτου είμαστε σε θέση να συντονίσουμε παράλληλες δράσεις, έτσι ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ευαισθητοποίηση».

Η κα. Γαβουνέλη, αναφερόμενη στον φετινό κύκλο εκπαιδευτικών δράσεων της Εθνικής Επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου (ΕΕΔΑ) ανέφερε ότι είναι αφιερωμένος στην ενδυνάμωση των γυναικών και την ουσιαστική ισότητα των φύλων. Καλούμε, όπως ανέφερε, γυναίκες από όλο το πεδίο αλλά κυρίως γυναίκες που βρίσκονται σε κόντρα ρόλους, γυναίκες που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας, στον στρατό, στην αστυνομία, γυναίκες που βρίσκονται εκτός του «συνήθους» πλαισίου, ακριβώς για να τονίσουμε ότι θα πρέπει να ξεπεράσουμε όλα τα αόρατα και ορατά εμπόδια για να προχωρήσουμε στην ουσιαστική ισότητα των δυο φύλων, κομμάτι της οποίας είναι η έμφυλη βία.

Τόνισε επίσης ότι «αυτό που μας ανησυχεί ιδιαιτέρως είναι το γεγονός ότι στη χώρα μας έχουμε επιτύχει την απόλυτη νομική ισότητα και όμως παραμένουμε σταθερά τελευταίοι στον κατάλογο για την ουσιαστική ισότητα στις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης».

Ο κ. Ανέστης Σαπουνάς, Αστυνόμος Β’, Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και για την ίδρυση Επιτελικών και Επιχειρησιακών Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Επικράτειας. Όπως ανέφερε « η ενδοοικογενειακή βία πρόκειται για ένα πολύπλοκο φαινόμενο που χρειάζεται τη συντονισμένη δράση των φορέων για την αντιμετώπισή του και εμείς ως αστυνομία υποχρεούμαστε από τον νόμο να ενημερώνουμε τα θύματα για τους φορείς παροχής αρωγής».  Ο κ. Σαπουνάς τόνισε την κατακόρυφη αύξηση του φαινομένου τα τελευταία χρόνια παρουσιάζοντας επίσημα στατιστικά δεδομένα.