Εμβόλιο κατά της Μηνιγγίτιδας Β. Γιατί δεν αποζημιώνεται;

26-12-2016

Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για το καινούργιο εμβόλιο κατά της Μηνιγγίτιδας Β, το οποίο κυκλοφορεί από το 2014 στη χώρα μας, χωρίς όμως να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Oι γονείς συχνά απευθύνονται στους παιδιάτρους τους, ρωτώντας εάν πρέπει ή όχι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας (εάν αποφασίσουν να τα εμβολιάσουν τελικά), ένα κόστος υψηλό δεδομένου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού ούτε το συστήνει ούτε το έχει εντάξει στο πρόγραμμα αναγκαίου εμβολιασμού στη χώρα. Τα κρούσματα αντικειμενικά ανά έτος θεωρούνται πολύ λίγα, τα ποσοστά όμως θνητότητας υψηλά, αφού το 10% των παιδιών που προσβάλλονται από τη νόσο, καταλήγουν.

Πρόσφατη έρευνα του Επίκουρου Καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκου Σουλιώτη και των επιστημονικών συνεργατών του, δείχνει ότι πλέον η πλειοψηφία γονιών και παιδιάτρων, έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα της πρόληψης και την ασφαλιστική κάλυψη του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας, τα 2/3 των παιδιάτρων θεωρούν ότι η Μηνιγγίτιδα Β είναι μια νόσος υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία, με σοβαρές συνέπειες (99%). Αντίστοιχα και οι γονείς στη συντριπτική τους πλειοψηφία αναγνωρίζουν την επικινδυνότητα της νόσου (88,5%), καθώς και τις συνέπειες αυτής.

Η έρευνα έδειξε όμως, ότι παρότι 9 στους 10 παιδιάτρους, συστήνουν στους γονείς τον εμβολιασμό των παιδιών τους, έναντι της Μηνιγγίτιδας Β, ωστόσο μόνο 3 στους 10 γονείς έχουν εμβολιάσει το παιδί τους, έναντι της νόσου. Ο βασικός λόγος για το μη εμβολιασμό, είναι σύμφωνα με το 94,7% των παιδιάτρων, η μη ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων και κατ’ επέκταση, η μη αποζημίωσή του. 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας ανέφερε:

«Πράγματι η Μηνιγγίτιδα είναι ένα μεταδοτικό και ραγδαίως εξελισσόμενο νόσημα που τα συμπτώματά του το καθιστούν δύσκολο να διαγνωστεί, ειδικά σε βρέφη και νήπια, αφού μοιάζουν με αυτά μίας απλής ίωσης. Οι επιπτώσεις από τη νόσο είναι πολύ σοβαρές, με 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από την Μηνιγγίτιδα να ενδέχεται να χάσει τη ζωή του, ενώ 1 στα 5 άτομα να εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες»

Σήμερα είμαστε πολύ τυχεροί είπε ο κος Νταλούκας γιατί η νόσος μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού.  Υπάρχουν εμβόλια που χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια, έναντι των οροομάδων A,C W και Y, καθώς επίσης και το νεότερο εμβόλιο έναντι της οροομάδας Β, το οποίο όμως δεν καλύπτεται από την πολιτεία παρόλο που προστατεύει από το συχνότερο αίτιο μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα, και ειδικά τα μικρά παιδιά και τα βρέφη κάτω του ενός έτους που κινδυνεύουν περισσότερο». O κος Νταλούκας επεσήμανε τις επιπτώσεις στο παιδί στην οικογένεια και στο σύστημα υγείας, στις περιπτώσεις που η ασθένεια αφήνει αναπηρία, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά, δημιουργούνται ανισότητες μεταξύ παιδιών που μπορούν να πληρώσουν και παιδιών που δε μπορούν. 

Τη δεκαετία 2004-2014 στην χώρα μας σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ κατεγράφησαν 863 κρούσματα. Φέτος τον Απρίλιο πάντως, είπε ο κος Νταλούκας  είχαμε έξαρση της νόσου καθώς εμφανίσθηκαν σε  πληθυσμό Ρομά στο Μενίδι τρία κρούσματα σε βρέφη, εκ των οποίων δύο κατέληξαν. Επίσης σημειώθηκαν άλλα δύο κρούσματα σε φοιτητές στα Γιάννενα  και ένα ακόμη κρούσμα στην Πάτρα επίσης σε φοιτητή.

Στη χώρα μας όπως ανέφερε ο κος Νταλούκας, έχουμε περίπου 55 -108 κρούσματα κάθε χρόνο. 

Το εμβόλιο το οποίο είναι καινούργιο και ως εκ τούτου ακριβό γίνεται τουλάχιστον σε δύο δόσεις, με το κόστος της κάθε μίας να φτάνει τα 105 ευρώ, ποσό δυσβάσταχτο  για τον οικογενειακό προϋπολογισμό μιας οικογένειας που συνήθως μάλιστα έχει παραπάνω από ένα παιδιά.  Δυσθεώρητο όμως και τον έναν κρατικό προϋπολογισμό αφού ο συνολικός εμβολιασμός  του 1.5 εκατομμύριου ελληνόπουλων θα ανερχόταν στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Βέβαια εάν η Εθνική Επιτροπή έκρινε ότι έπρεπε να ενταχθεί  στο πρόγραμμα εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, το υπουργείο θα έμπαινε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης όπως έκανε και η Βρετανία που το ενσωμάτωσε πλήρως στο εθνικό της πρόγραμμα, αποζημιώνοντάς το 100%, αφού προηγουμένως διαπραγματεύτηκε την τιμή του με την παραγωγό εταιρεία, η οποία είναι βρετανική.

Σημειώνεται, ότι στην Ευρώπη εκτός από τη Βρετανία το εμβόλιο αποζημιώνεται και στην Ιταλία.

 Για αρκετούς ειδικούς, ο πολύ μικρός αριθμός των κρουσμάτων, είναι ο λόγος της μη αποζημίωσής του συγκεκριμένου εμβολίου από τα δημόσια συστήματα υγείας, όχι μόνο από το δικό μας αλλά και από άλλων χωρών με πιο εύρωστα οικονομικά και επί πλέον, όπως συμβαίνει και με άλλα εμβόλια, ο εμβολιασμός δε σημαίνει 100% κάλυψη από τη νόσο. Όμως μήπως όπως αναρωτήθηκε ο κος Σουλιώτης αντί να σκεφτόμαστε ότι είναι πολύ λίγα τα παιδιά που χάνονται, βρεθεί τρόπος ώστε να σωθούν και αυτά;