Σημαντικές αγκυλώσεις γύρω από τις αναγκαίες για τον εξορθολογισμό του συστήματος υγείας μεταρρυθμίσεις διαπιστώνουν φορείς, επιστήμονες και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, ακόμη και έξι χρόνια μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας.
Με τις υπηρεσίες και τις παροχές προς τους πολίτες να έχουν περικοπεί δραστικά, οι εμπλεκόμενοι φορείς προσπαθησαν από το βήμα του φετινού, 7ου Pharma & Health Conference, να καταδείξουν και να αναλύσουν όλες εκείνες τις παραμέτρους που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την πορεία ελεύθερης πτώσης που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια το σύστημα υγείας, εις βάρος ασθενών και πολιτείας.
Real Time έλεγχος
Πιο συγκεκριμένα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ Βασίλης Αποστολόπουλος, εστιάζοντας στην ανάγκη της εξοικονόμησης πόρων, αναφέρθηκε στην εφαρμογή των real time ελέγχων, οι οποίοι όπως τόνισε θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν από τα δημόσια νοσομεία ακόμη και 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Ο ίδιος άλλωστε ανέφερε πως την ίδια ώρα που υπάρχει θεσμοθετημένο αυτό το σημαντικό αυτό εργαλείο, “γνωρίζουμε ότι από μια δαπάνη περίπου 250 εκατ. ευρώ, τα 50 εκατ. ευρώ είναι προκλητά”, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εκείνο μιας Κλινικής όπου από τα 10 εκατ. υποβολών διαπιστώθηκε πως τα 8 εκατ. ήταν πλαστά.
Ο κ. Αποστολόπουλος μίλησε επίσης για τις επιπτώσεις των μέτρων του rebate και του claw back, τα οποία, είπε, έχουν φέρει πολλές Κλινικές σε δεινή θέση και έχουν οδηγήσει πάνω από 60 σε “λουκέτο”, αφού πρόκειται για οριζόντιες μειώσεις χωρίς εξορθολογισμό δαπανών.
Φάρμακο
Ανάλογος προβληματισμός προέκυψε και από πλευράς φαρμακοβιομηχανίας, με τον Πρόεδρο της ΠΕΦ, κ. Θ. Τρύφων να κάνει λόγο για την ύπαρξη ενός ασφυκτικού περιβάλλοντος στην αγορά, το οποίο δεν ευνοεί τις επενδύσεις στη φαρμακοβιομηχανία, αλλά ούτε μπορεί να προσελκύσει την πραγματοποίηση κλινικών μελετών στη χώρα μας.