Ο σωστός και αρκετός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο. Ιδίως για τα παιδιά που είναι ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης και πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του σχολείου.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Νοσοκομείο Αττικόν μελέτησαν 1.370 εφήβους ηλικίας από 11 έως 18 ετών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Ύπνο στην Κωνσταντινούπολη, έδειξαν πως το ένα τρίτο των μαθητών γυμνασίου και λυκείου στην Ελλάδα νιώθουν πως δεν κοιμούνται όσο θα έπρεπε ενώ τα δύο τρίτα θεωρούν καλή την ποιότητα του ύπνου τους.
Τα δύο φύλα κοιμούνται σχεδόν τις ίδιες ώρες. Τα κορίτσια όμως παραπονιούνται περισσότερο από ο,τι τα αγόρια για τον ύπνο τους. Συγκεκριμένα, μόλις το 60% των κοριτσιών αναφέρει πως κοιμάται καλά ενώ το 75% των αγοριών αναφέρει πως κοιμάται καλά.
Σχεδόν ένας στους πέντε εφήβους λέει πως έχει κάποια μορφής αϋπνία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο Έλληνας μαθητής τις μέρες που έχει σχολείο, κοιμάται κατά μέσο όρο 7,2 ώρες (συν/πλην μία ώρα), ενώ τα σαββατοκύριακα κοιμάται 9,1 ώρες (συν/πλην μιάμιση ώρα).
Η διάρκεια αυτή του ύπνου θεωρείται ανεπαρκής από τους επιστήμονες, καθώς ένα παιδί αυτής της ηλικίας θα πρέπει να κοιμάται 8,5 έως 9,5 μέρες καθημερινά.
Τι άλλοι λοιπόν έδειξε η έρευνα;
– Το 16% των εφήβων νιώθουν κουρασμένοι όταν ξυπνάν ενώ το 12% δυσκολεύονται να κοιμηθούν.
Το 6% έχουν παραπάνω από ένα πρόβλημα ύπνου. Το 5% των κοριτσιών ξυπνάνε συχνά μέσα στη νύχτα έναντι 3% των αγοριών. Το 2,4% των παιδιών πάσχουν από σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.
– Το 96% των εφήβων έχουν τουλάχιστον μία ηλεκτρονική συσκευή στο δωμάτιο τους. Το 84% κρατούν το κινητό τηλέφωνό τους ενεργοποιημένο κοντά τους το βράδυ, συνήθως επειδή το χρησιμοποιούν ως ξυπνητήρι το πρωί. Το 54% παραδέχεται πως, αφού κλείσουν τα φώτα, χρησιμοποιούν κάποια ηλεκτρονική συσκευή.
– Οι μισοί μαθητές νιώθουν υπνηλία τη μέρα και το πρόβλημα. Το ποσοστό των κοριτσιών είναι 56% ενώ των αγοριών 41%.
– Τις καθημερινές, το 66% των μαθητών κοιμούνται μεταξύ 11 και μία το βράδυ, ενώ το 19% μετά τη μία.
Τα σαββατοκύριακα το 45% κοιμούνται μεταξύ 11 μ.μ. και μία η ώρα, ενώ το 48% μετά τη μία. Τα κορίτσια ρέπουν στο ξενύχτι, αφού τα σαββατοκύριακα μόνο το 1,5% των κοριτσιών πέφτουν για ύπνο πριν τις 11 μ.μ. έναντι 33% των αγοριών. Το 56% των κοριτσιών κοιμούνται μετά τη μία έναντι 39% των αγοριών.
– Τις καθημερινές το 71% των κοριτσιών και το 77% των αγοριών ξυπνάνε μεταξύ 7 π.μ. και 8 π.μ., ενώ τα σαββατοκύριακα τα περισσότερα παιδιά ξυπνάνε μετά τις 10 π.μ. Το 44% των κοριτσιών και το 26% των αγοριών ξυπνάνε μεταξύ 10 π.μ. και 12 το μεσημέρι, ενώ το 38% των κοριτσιών και το 42% των αγοριών ξυπνάνε μεταξύ 12 και 3 μ.μ.
– Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, τόσο λιγότερο κοιμούνται, πράγμα που αποδίδεται τόσο σε βιολογικούς λόγους, όσο και σε «πειρασμούς» του περιβάλλοντος.
Όπως τονίζουν οι ειδικοί τις ίδιες συνήθειες έχουν λίγο-πολύ και οι συνομήλικοι τους σε άλλες δυτικές και ανατολικές χώρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: