«Κρίνουμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ενημερωθεί το κοινό και να ληφθούν ρυθμιστικά μέτρα από την Πολιτεία. Η πρόσβαση στο φάρμακο πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν ιατρικής εκτίμησης, με πλήρη ενημέρωση του ασθενούς για τις ενδείξεις, αντενδείξεις, αλλά και παρακολούθηση της θεραπείας», αναφέρει η Ένωση.

Όπως υπογραμμίζει, παρά την αποτελεσματικότητα της τιρζεπατίδης – ενός ενέσιμου φαρμάκου που ενδείκνυται για τη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας (δηλαδή όταν ο ΔΜΣ είναι μεγαλύτερος του 30) – πρόκειται για ένα ισχυρό αγωνιστή GIP/GLP-1 υποδοχέων, με πολύπλοκους μηχανισμούς δράσης και δυνητικά σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες ή παρενέργειες από τη χρήση του φαρμάκου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Έντονα γαστρεντερικά συμπτώματα (ναυτία, διάρροια, δυσκοιλιότητα, έμετος)
  • Υπογλυκαιμία σε συνδυασμό με άλλα αντιδιαβητικά
  • Διαταραχές στην πέψη και την απορρόφηση φαρμάκων
  • Σύγχυση

«Οι παρενέργειες αυτές μπορούν να αναγνωριστούν έγκαιρα και να αντιμετωπιστούν, μόνο όταν υπάρχει η κατάλληλη ιατρική καθοδήγηση και παρακολούθηση», σημειώνει η Ένωση, προσθέτοντας: «Η ελεύθερη διάθεσή του από τα φαρμακεία χωρίς την απαίτηση ηλεκτρονικής ιατρικής συνταγής, ενδέχεται να ενθαρρύνει την αυτοχορήγηση από πολίτες, συχνά για λόγους «lifestyle», χωρίς την απαραίτητη ιατρική παρακολούθηση, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Οι κίνδυνοι αφορούν τόσο στα άτομα που το παίρνουν για κοσμητικούς λόγους, όσο και κυρίως στα άτομα που το χρειάζονται για ιατρικούς λόγους και ενδέχεται να μην το βρίσκουν, λόγω μεγάλης ζήτησης, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με άλλα φάρμακα της κατηγορίας. Η ασφάλεια των πολιτών προέχει. Η αποτελεσματικότητα των σύγχρονων φαρμάκων εξαρτάται από τη σωστή χρήση τους, και όχι από την ανεξέλεγκτη διαθεσιμότητά τους».