Ένταλμα σύλληψης για την πρόεδρο του Ιδρύματος Ανιάτων για χρέη στο ΙΚΑ

26-12-2016

H πρόεδρος του Ασύλου Ανιάτων, Ιωάννα Ηλιάδη, μιλώντας στο Healthview εξέφρασε την απορία της πως ενώ πριν από ένα μήνα πήγε στο ΙΚΑ προκειμένου να κάνει ρύθμιση χρεών και ενώ ήδη κατέβαλλε 400.000 ευρώ, εκδίδεται μετά από λίγες μέρες εντολή για σύλληψή της. Να σημειωθεί ότι το ίδρυμα είναι κοινοφελές φιλανθρωπικό σωματείο και συντηρείται στα 120 χρόνια της λειτουργίας του από τη δική του περιουσία και τους δικούς του πόρους ενώ η συνεισφορά του κράτους, όπως δήλωσε η κα Ηλιάδη, είναι μόνο τα νοσήλια των ασθενών από τις εισφορές που έχουν ήδη πληρώσει. Αυτή τη στιγμή τα νοσήλια των ασφαλισμένων που χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ είναι 2,5 εκατομμύρια ευρώ και τα χρέη του ιδρύματος προς το ΙΚΑ είναι 1,8 εκατομμύρια ευρώ! Επιπροσθέτως, υπάρχουν χρέη του ασύλου προς την εφορία που ανέρχονται στα 3 εκατομμύρια ευρώ για το οποία το συμβούλιο του Ιδρύματος ζητούν να συμψηφιστούν με τα χρέη του δημοσίου.

Πάντως οι 140 εργαζόμενοι που είναι εδώ και 7 μήνες απλήρωτοι, κατηγορούν το Διοικητικό Συμβούλιο ότι αδιαφορεί για τις τύχες εργαζομένων και ασθενών. Ενώ το Ίδρυμα διαθέτει αμύθητη περιουσία αφού έχει στην κατοχή του περίπου 1.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα, μέχρι και ιδιόκτητο νησί στην νότια Κρήτη που απέκτησε μέσα στα 120 χρόνια της λειτουργίας του από δωρεές συνανθρώπων μας, που ενδιαφέρονταν για το Ίδρυμα, παρόλα αυτά οι ασθενείς συνεχώς λιγοστεύουν και τμήματα νοσηλείας κλείνουν, ενώ  το προσωπικό που χρειάζεται για την εξυπηρέτηση των ασθενών, συνεχώς συρρικνώνεται. Η πρόεδρος των εργαζομένων στο άσυλο Ανιάτων, Δέσποινα Πλάκα είχε καταγγέλει το καλοκαίρι στο “Έθνος”, ότι αν και ο πίνακας οργανικών θέσεων προβλέπει δυναμικό 550 κλινών σήμερα στοιβάζεται σωρεία αιτήσεων από ασθενείς που, ειδικά σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή, έχουν ανάγκη αλλά δε γίνονται αποδεκτοί από το Ίδρυμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την κα Πλάκα, μπορεί το Δ.Σ. να είναι “φειδωλό” με το νοσηλευτικό προσωπικό δε συμβαίνει το ίδιο όμως με τους εξωτερικούς συνεργάτες, όπου προσλαμβάνονται με πλουσιοπάροχη αμοιβή σε ειδικότητες που δεν είναι απραίτητες για τη λειτουργία του Ιδρύματος, όπως λογιστές και δικηγόροι χωρίς να γνωρίζει κανείς τι κάνουν και γιατί πληρώνονται.