Πρακτικές συμβουλές για την σωστή φύλαξη και προετοιμασία των κύριων τροφίμων του Πάσχα – των αυγών και του αιγοπρόβειου κρέατος – εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Όπως αναφέρει, δεν πρέπει να αφήνουμε τα βρασμένα αυγά για μέρες εκτός ψυγείου πριν τα καταναλώσουμε. Στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου επί περισσότερο από 2 ώρες. Καλό είναι επίσης να είναι βρασμένα επαρκώς, δηλαδή να είναι σφιχτά.
Οι στυμβουλές του ΕΟΔΥ για το Πάσχα
Ο ΕΟΔΥ συνιστά ακόμα να αποφεύγουμε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα αυγά (όπως η χειροποίητη μαγιονέζα). Καλό είναι επίσης να αποφεύγουμε την κατανάλωση ωμής ζύμης που περιέχει αλεύρι ή αυγά.
Τα αυγά πρέπει να διατηρούνται στην συσκευασία τους στο ψυγείο, αλλά όχι στην πόρτα του. Το ίδιο ισχύει και για τα βαμμένα. Εννοείται πως αν πρόκειται να φάτε τα αυγά που θα βάψετε εσείς, πρέπει να έχετε χρησιμοποιήσει βαφή κατάλληλη για τρόφιμα.
Εξαιρετικά προσεκτικοί, όμως, πρέπει να είμαστε και με τη διαχείριση του κρέατος. Το πρώτο βήμα είναι να γίνει σωστή απόψυξη. Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει πως η απόψυξη στη συντήρηση του ψυγείου μπορεί να διαρκέσει περίπου 24 ώρες όταν πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι.
Όταν όμως πρόκειται για ποσότητα κρέατος σχεδόν 4,5 κιλών, χρειάζονται αρκετές μέρες για να αποψυχθεί πλήρως με τον σωστό τρόπο. Ο τρόπος αυτός είναι να παραμείνει το κρέας στην συντήρηση του ψυγείου ή, αν είναι μικρό κομμάτι, στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποψύχουμε το κρέας στον πάγκο της κουζίνας ή γενικότερα σε θερμοκρασία δωματίου.
Μετά την απόψυξη, το κρέας μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο:
- 3 έως 5 ημέρες όταν είναι μπριζόλες, παϊδάκια
- 1 έως 2 ημέρες όταν είναι κιμάς
Όταν, όμως, το κρέας αποψυχθεί στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό, πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως.
Πρόσθετες συμβουλές
Ο ΕΟΔΥ παρέχει πρόσθετες συστάσεις για την σωστή διαχείριση του κρέατος:
- Διατηρήστε το ωμό κρέας στο ψυγείο χωριστά από άλλα ωμά (π.χ. φρούτα ή λαχανικά) ή μαγειρεμένα τρόφιμα. Είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η επιμόλυνσή τους.
- Διατηρήστε το αιγοπρόβειο κρέας (αρνί, κατσίκι) στο ψυγείο σε θερμοκρασία κάτω από 4 βαθμούς Κελσίου.
- Τοποθετήστε το μαριναρισμένο κρέας στο ψυγείο μέχρι να το μαγειρέψετε. Απορρίψτε κάθε ποσότητα μαρινάδας που δε χρησιμοποιήσατε στο μαγείρεμα.
- Ψήστε το κρέας σε θερμοκρασία τουλάχιστον 160 βαθμών Κελσίου. Το κρέας είναι έτοιμο για κατανάλωση όταν η εσωτερική του θερμοκρασία φτάσει τους 63 βαθμούς και το αφήσουμε να «ξεκουραστεί» σε αυτή τη θερμοκρασία για 3 λεπτά. Αν δεν υπάρχει θερμόμετρο, μαγειρεύουμε επαρκώς το κρέας, ώστε ο ζωμός του να είναι διαυγής.
- Το μαγειρεμένο αιγοπρόβειο κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως 3-4 ημέρες.
- Αν επιθυμείτε να καταναλώσετε αιγοπρόβειο κρέας σε πακέτο (take away ή delivery), βεβαιωθείτε ότι είναι ζεστό κατά την παραλαβή. Καταναλώστε το μαγειρεμένο κρέας εντός 2 ωρών ( ή 1 ώρας αν η περιβαλλοντική θερμοκρασία είναι πάνω από 32 βαθμών Κελσίου). Αν δεν πρόκειται να καταναλωθεί αμέσως, τοποθετήστε το στο ψυγείο σε θερμοκρασία μικρότερη ή ίση με 4 βαθμούς Κελσίου, σε καλυμμένα δοχεία και καταναλώστε το εντός 3-4 ημερών, κρύο ή αφού προηγουμένως το ζεστάνετε στους 74 βαθμούς Κελσίου.
Και για την υγιεινή στην κουζίνα
- Θυμηθείτε ότι είναι απαραίτητο να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον χειρισμό των τροφίμων.
- Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές επιφάνειες εργασίας και εργαλεία (π.χ. μαχαίρια) για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.
- Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές επιφάνειες εργασίας και εργαλεία για ωμά κρέατα, με ιδιαίτερη προσοχή στο χειρισμό του κοτόπουλου καθώς επίσης διαφορετικές επιφάνειες για τα υπόλοιπα τρόφιμα (ωμά λαχανικά κλπ.).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πάσχα: Συμβουλές της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας για ασφαλές εορταστικό τραπέζι