Επιχείρηση « Προκρούστης» στις αμοιβές των φαρμακοποιών

26-12-2016

Σε θέσεις μάχης φαίνονται να μπαίνουν σιγά σιγά οι φαρμακοποιοί οι οποίοι νιώθουν ότι βάλλονται από παντού.  Την ώρα που οι φαρμακοποιοί είναι απλήρωτοι για μήνες και έχουν δώσει τελεσίγραφο για την αποπληρωμή τους διαφορετικά θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις, βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα καθώς βλέπουν ότι η κυβέρνηση καθ υπόδειξη της Τρόικας σχεδιάζει να μειώσει ακόμη περισσότερο το κέρδος των φαρμακοποιών.

Την περαιτέρω στάση τους θα  αποφασίσουν λοιπόν τη Τετάρτη 22 Μαΐου όπου θα συνεδριάσουν τα όργανα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν.

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκληθεί από το κείμενο της «κομισιόν» το οποίο φέρεται να αναφέρει ξεκάθαρα ότι το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών πρέπει να υποχωρήσει άμεσα  στο 15% από περίπου 23% που είναι σήμερα μέχρι τον Ιούνιο του 2013. Επιπλέον γίνεται λόγος και για τις καθυστερήσεις όσον αφορά το πρόγραμμα της ευρείας χρήσης γενόσημων  τα οποία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013 έχει σχεδιαστεί να καταλαμβάνουν το 60% της συνολικής συνταγογράφησης των φαρμάκων. Τρίτον προτείνεται η περαιτέρω διαπραγμάτευση του ΕΟΠΥΥ με τις φαρμακευτικές εταιρείες για να μειωθούν  ακόμη περισσότερο οι τιμές στα ακριβά φάρμακα αλλά και η διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ από τα σουπερ μάρκετ.

 Τα σχέδια της Τρόικας για τους φαρμακοποιούς εδώ και μήνες κυκλοφορούν σαν σενάρια. Αυτή τη φορά  όμως φαίνεται πως βρίσκονται  ένα βήμα πριν την υλοποίηση τους μέσα στην περίοδο του καλοκαιριού.  Η κυβέρνηση είναι γνωστό πως ήθελε να αποφύγει να έρθει σε αντιπαράθεση με τους φαρμακοποιούς , γεγονός που μοιάζει αναπόφευκτο εάν πραγματοποιηθούν τα σχέδια της Τρόικας.  

Ο Γιάννης Δαγρές, φαρμακοποιός και μέλος του ΦΣΑ σχολίασε σχετικά στο «Healthview»: “Με λειτουργικά έξοδα κοντά στο 12-14% ανάλογα το φαρμακείο, με μία περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους με πρόσχημα την αόριστη προσέγγιση του στόχου του μνημονίου για 15% (αόριστη αφού πλέον δεν έχουν όλα τα φαρμακεία το ίδιο ποσοστό όπως πριν το 2009), πάρα πολλά φαρμακεία πλέον θα καταστούν ζημιογόνα, δηλ. μη-βιώσιμα (θα έχουν λειτουργικά έξοδα περισσότερα από το κέρδος τους). Το πρώτο θύμα μίας τέτοια εξέλιξης θα είναι η απασχόληση σε αυτά. Σήμερα στα φαρμακεία απασχολούνται κοντά στους 30.000 ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων των φαρμακοποιών. Θυμίζω ότι τα φαρμακεία σήμερα είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στον χώρο του φαρμάκου καθώς απασχολούν μόνα τους περισσότερο κόσμο από τις βιομηχανίες και το φαρμακεμπόριο μαζί (πάνω από το 60% του συνόλου των εργαζομένων στο φάρμακο).Οι μισθοί αυτών πληρώνονται από το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου. Συνεπώς, μία ακόμα μείωση αυτού είναι δεδομένο ότι θα καταστήσει ασύμφορη πλέον την απασχόληση μεγάλου αριθμού αυτών των εργαζομένων, με συνέπεια οι φαρμακοποιοί να εξαναγκαστούν να προβούν σε αθρόες απολύσεις καθώς και μαζικές υποβαθμίσεις συνθηκών απασχόλησης με πχ. αύξηση των ημιαπασχολούμενων. Έτσι, μία μείωση του ήδη μικρού ποσοστού κέρδους των φαρμακείων στην Ελλάδα (ήδη το χαμηλότερο πανευρωπαϊκά μετά τη Ρουμανία)θα οδηγήσει αυτόματα χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία γιατί δεν θα φτάνουν πια τα χρήματα των φαρμακείων για να πληρωθούν”.

Χρυσάνθη Τασσοπούλου