Επιδρομή …ψύλλων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

24-09-2019

Επιδρομή ….ψύλλων αναστάτωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης! Ήδη έχει πραγματοποιηθεί απεντόμωση από την εταιρεία που έχει αναλάβει την καθαριότητα του πανεπιστημιακού ιδρύματος, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει.

Την προηγούμενη εβδομάδα επιβεβαιώθηκε ότι υπήρχαν ψύλλοι σε πάρα πολλούς χώρους του Πανεπιστημίου και ειδοποιήθηκε η υπηρεσία καθαριότητας η οποία ξεκίνησε τη διαδικασία απεντόμωσης. «Παρασκευή και Δευτέρα παρέμεινε η σχολή κλειστή, καθώς είναι πολλοί οι χώροι και έπρεπε να ολοκληρωθεί», επισήμανε ο πρόεδρος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Παναγιώτης Σπαθής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, το τσίμπημα του ψύλλου στον άνθρωπο προκαλεί τοπικό ερεθισμό και συνήθως κνησμό, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις εντοπίζεται στα κάτω άκρα. Συχνά τα τσιμπήματα είναι σε ομάδες ή σε γραμμές. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί τοπική αλλεργική αντίδραση (αλλεργική δερματίτιδα) ή δευτερογενής επιμόλυνση. Η τοπική αντίδραση του δέρματος μπορεί να εμφανισθεί μέσα σε λεπτά ή μπορεί να καθυστερήσει για ώρες ή ακόμη και ημέρες.

Συγκεκριμένα είδη ψύλλων μπορούν να μεταδώσουν στον άνθρωπο ασθένειες, όπως o ενδημικός τύφος και η πανώλη (με ξενιστές τρωκτικά) και άλλες ρικετσιώσεις. Περιστατικά ενδημικού τύφου αναφέρονται και στην Ελλάδα, ενώ πανώλη δεν έχει καταγραφεί στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες (εδώ και πάνω από μισό αιώνα). Oι ψύλλοι των γάτων και των σκύλων αποτελούν ξενιστές εντερικών παρασίτων (tapeworms) σε γάτες, σκύλους και τρωκτικά, που προσλαμβάνουν αυτά τα παράσιτα όταν καταπίνουν τους ενήλικες ψύλλους που τα περιέχουν, ενώ περιστασιακά το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε παιδιά, τα οποία μπορεί να καταπιούν ψύλλους όταν παίζουν με τα κατοικίδια ζώα.