«Επίκαιρη ερώτηση: Πανδημία»: Το βιβλίο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη για τη διαχείριση της Covid-19

22-06-2023

Τους κυβερνητικούς χειρισμούς και την αλληλεπίδρασή τους με την πολιτική επικαιρότητα φωτίζει το βιβλίο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, «Επίκαιρη ερώτηση: Πανδημία». Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε σε ειδική εκδήλωση στο κατάμεστο αμφιθέατρο του μουσείου σύγχρονης τέχνης Γουλανδρή.

Οι ομιλούντες συμφώνησαν ότι η πανδημία αφήνει μια παρακαταθήκη και η κατάσταση σήμερα είναι καλύτερη από το 2019. «Είμαι περήφανος», είπε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης. «Τα καταφέραμε γιατί υπήρχε δυνατή ομάδα και σχέδιο». Εξήρε τη συνεργασία και αυταπάρνηση όλων των συντελεστών την δύσκολη εκείνη εποχή που όπως τόνισε «Η πανδημία δεν δοκίμασε μόνο τις αντοχές του συστήματος υγείας αλλά και τα όρια του καθενός από εμάς που κληθήκαμε να τη διαχειριστούμε».

Το βιβλίο περιέχει μια επιλογή μικρού αριθμού επίκαιρων ερωτήσεων – απαντήσεων, από τις συνολικά 234 που απάντησε ο κ. Κοντοζαμάνης κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων της θητείας του. Κάνοντας την ανασκόπηση του πρόσφατου παρελθόντος σε προσωπικό τόνο, το βιβλίο καταλήγει με κάποιες σκέψεις «για ένα νέο, σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Υγείας», που ακόμη και στις δύσκολες ημέρες της πανδημίας αποτελούσε τον απώτερο στόχο. Στο βιβλίο προδιαγράφονται πολλές από τις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν για την οικοδόμηση ενός νέου, σύγχρονου Εθνικού συστήματος Υγείας, «Γιατί αυτό είναι πλέον το στοίχημα της επόμενης τετραετίας για την παράταξή μας που δεν έχασε ποτέ την προσήλωσή της στο δημόσιο σύστημα υγείας και τις αρχές που πρέπει να το διέπουν», δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Κλείνοντας την παρουσίασή του ο κ. Κοντοζαμάνης έκανε αναφορά στο νέο ΕΣΥ και αφορά και στην αναπτυξιακή διάσταση του τομέα της υγείας με την ενίσχυση της καινοτομίας, εισαγωγή νέων τεχνολογιών, προϊόντων και υπηρεσιών και τη στήριξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Το σύστημα υγείας μπορεί να αποτελέσει ένα εργαστήρι ανάπτυξης και ενσωμάτωσης καινοτομιών σε όλο το φάσμα του υγειονομικού τομέα: «Η συγκυρία της υλοποίησης του σχεδίου παρέχει ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας για την ουσιαστική μεταρρύθμιση του συστήματος χρηματοδότησης προς όφελος των ασθενών, της Πολιτείας και της Εθνικής Οικονομίας», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης. Πρόκειται για αλληλεξαρτώμενες παρεμβάσεις που απαιτούν συνεκτικό σχέδιο εφαρμογής την επόμενη τετραετία, πρόσθεσε.

Η υπηρεσιακή Υπουργός Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου -και η ίδια πρωταγωνίστρια την εποχή της πανδημίας-περιέγραψε προσωπικές της εμπειρίες, όπως τις βίωσε ως μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Ο Άκης Σκέρτσος, πρώην υπουργός Επικρατείας, υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, περιέγραψε τη μετά πανδημίας παρακαταθήκη που παρά τις δυσκολίες, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άφησε στη χώρα, προτεραιοποιώντας τη Δημόσια Υγεία, με δαπάνες για την υγεία σήμερα 5,2 δισ. σε σχέση με τα 2,8 δισ. το 2019, και 107.500 εργαζόμενους και 1200 ΜΕΘ έναντι των 550 το 2019.