Επιστήμονες: Εξαφανίσαμε τον καρκίνο του μαστού με συνδυασμό φαρμάκων

26-12-2016
Ακούγεται σαν θαύμα. Βρετανοί επιστήμονες όμως ισχυρίζονται πως βρήκαν έναν συνδυασμό δυο φαρμάκων που μπορεί να εξαφανίσει τον καρκίνο του μαστού. Και μάλιστα σε μόλις 11 ημέρες.
 
Οι Βρετανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Manchester χαρακτήρισαν την ανακάλυψη τους «συνταρακτική» δηλώνοντας πως εάν επιβεβαιωθεί, θα γλιτώσουν πολλές γυναίκες από την χημειοθεραπεία που γίνεται σε πολλές περιπτώσεις μετά την χειρουργική αφαίρεση των όγκων.
 
Τι ακριβώς όμως ανακοίνωσαν οι Βρετανοί επιστήμονες στο 10ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρκίνου του Μαστού (EBCC-10) που διεξάγεται στο Άμστερνταμ;
 
Όπως είπαν, περισσότερες από μία στις τέσσερις γυναίκες που μόλις είχαν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού θετικό στην πρωτεΐνη HER2, είδαν τους όγκους τους να συρρικνώνονται σημαντικά ή ακόμα και να εξαφανίζονται.
Πως;  Με τον συνδυασμό των φαρμάκων λαπατινίμπη (lapatinib) και τραστουζουμάμπη (trastuzumab) πριν υποβληθούν σε άλλη θεραπεία.
Συγκεκριμένα, στο 11% από αυτές οι όγκοι εξαφανίστηκαν εντελώς και στο 17% συρρικνώθηκαν πάρα πολύ.
 
Μάλιστα μερικές από αυτές είχαν εξάπλωση του καρκίνου στους επονομαζόμενους λεμφαδένες-φρουρούς κατά την εποχή της διάγνωσης (στάδιο 2Β του καρκίνου του μαστού). Οι φρουροί-λεμφαδένες είναι αυτοί που βρίσκονται πιο κοντά σε έναν όγκο.
 
Η χορήγηση των φαρμάκων έγινε με στόχο να συρρικνωθούν οι όγκοι πριν από την εγχείρηση, ώστε να είναι πιο εύκολη η αφαίρεσή τους.
 
Ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις οι χειρουργοί δεν κατόρθωσαν να βρουν τους όγκους, οι οποίοι έφθαναν έως και τα τρία εκατοστά σε διάμετρο, όταν ήρθε η ώρα της αφαίρεσής τους.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Νάιτζελ Μπάντρεντ «το να εξαφανιστούν συμπαγείς όγκοι σε διάστημα 11 ημερών είναι πρωτάκουστο. Πρόκειται για συνταρακτικά αποτελέσματα».
 
Επειδή, ωστόσο, η μελέτη ήταν μικρή (τον συνδυασμό έλαβαν μόνο 66 ασθενείς επί συνόλου 257 που συμμετείχαν σε αυτήν), ο δρ Μπάντρεντ και οι συνεργάτες του είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι, διότι τα ευρήματα αυτά πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες μελέτες πριν προταθεί η ευρεία χρήση του συνδυασμού των δύο φαρμάκων.
 
Οι θετικοί στην HER2 καρκίνοι μαστού αποτελούν την μία από τις τρεις κύριες μορφές της νόσου, με βάση τις οποίες καθορίζεται η θεραπεία που χορηγείται στις ασθενείς. Οι καρκίνοι αυτοί αντιπροσωπεύουν το περίπου 20% των κρουσμάτων του και αντιμετωπίζονται κυρίως με την τραστουζουμάμπη.
 
Η λαπατινίμπη είναι εγκεκριμένη σε συνδυασμό με καπεσιταμπίνη (ένα άλλο αντικαρκινικό φάρμακο) ή με τραστουζουμάμπη για τις γυναίκες με προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο θετικό στην HER2, οι οποίες δεν ανταποκρίθηκαν ή επιδεινώθηκαν παρά τις θεραπείες που έκαναν.
 
Στη νέα μελέτη, όμως, οι γιατροί δοκίμασαν το συνδυασμό αμέσως μετά τη διάγνωση (στο διάστημα των δύο εβδομάδων που μεσολάβησαν έως την χειρουργική εκτομή των όγκων) και σε πρωιμότερα στάδια της νόσου.
 
Η ελπίδα τους είναι πως αν επαληθευτούν τα ευρήματά τους σε μεγαλύτερες μελέτες, πολλές γυναίκες θα γλιτώσουν την χημειοθεραπεία που είθισται να γίνεται μετά την χειρουργική αφαίρεση του όγκου και θα έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και πρόγνωση.
 
Το γεγονός ότι τα δύο φάρμακα είναι ήδη εγκεκριμένα, μπορεί να συντομεύσει σημαντικά τη διάρκεια των μεγαλύτερων μελετών.
 
«Σημαντικό τμήμα της ιατρικής εξέλιξης αποτελεί η επινόηση νέων τρόπων χρήσης ήδη υπαρχόντων φαρμάκων», επισήμανε ο Μπάντρεντ. «Η μελέτη μας έδειξε ότι υπάρχει μία ομάδα ασθενών οι οποίες ανταποκρίνονται εξαιρετικά καλά στη συνδυασμένη αγωγή αμέσως μετά τη διάγνωση – και αυτό είναι κάτι που αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: