Επιστήμονες βρήκαν το “αποτύπωμα” του έρωτα στον ανθρώπινο εγκέφαλο

26-12-2016
Είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Κινέζοι επιστήμονες μπόρεσαν κατάφεραν να δουν κοινά «ίχνη» στους εγκεφάλους των ερωτευμένων πως μελετώντας τον εγκέφαλο ερωτευμένων ανθρώπων εντόπισαν το νευρωνικό «αποτύπωμα» της ρομαντικής αγάπης. Όπως λένε μάλιστα είναι πλέον κοντά στο να φτιάξουν ένα τεστ που θα δείχνει αντικειμενικά και με ακρίβεια αν όντως κάποιος είναι ερωτευμένος.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Χεφέϊ στην Κίνα έφτιαξαν μια εγκεφαλική απεικόνιση, με την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), σε 100 άνδρες και γυναίκες, που είτε δήλωσαν ερωτευμένοι, είτε πρόσφατα είχαν χωρίσει, είτε ποτέ δεν είχαν ερωτευτεί.
 
Σύμφωνα με την Βρετανική Independent, οι συμμετέχοντες έβλεπαν στο εργαστήριο φωτογραφίες των αγαπημένων τους την ώρα που οι ειδικοί, με μηχανήματα κατέγραφαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να εντοπίσουν κοινά «ίχνη» στους εγκεφάλους των ερωτευμένων τα οποία τους έκαναν να ξεχωρίζουν από τους εγκεφάλους των υπολοίπων εθελοντών που είπαν πως δεν είναι ερωτευμένοι. 
 
Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Σιαοτσού Ζανγκ, που δημοσίευσε την έρευνα στο περιοδικό νευροεπιστήμης “Frontiers in Human Neuroscience” είπε πως μπόρεσαν με τις εξετάσεις τους να δουν με ποιό τρόπο το συναίσθημα του έρωτα επηρεάζει και αλλάζει τον εγκέφαλο.
Και διαπίστωσαν πως όταν ερωτεύεται κάποιος συμβαίνουν ορατές αλλαγές σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου, που εμπλέκονται στην επεξεργασία των συναισθημάτων, στην ανταμοιβή, στην υποκίνηση ή στην κοινωνική λειτουργικότητα. Μάλιστα, μία συγκεκριμένη περιοχή που ονομάζεται κερκοφόρος πυρήνας, ενεργοποιείται, όταν κανείς χωρίζει.
 
Ο Δρ. Ζανγκ είπε πως «η μελέτη μας παρέχει τις πρώτες ενδείξεις για τις αλλαγές που σχετίζονται με τον έρωτα στην υποκείμενη αρχιτεκτονική του εγκεφάλου. Τα ευρήματα ρίχνουν νέο φως στους νευροφυσιολογικούς μηχανισμούς της ρομαντικής αγάπης».