Έρχονται τα εμβόλια από το στόμα με χάπι

16-03-2018

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο των εμβολίων είναι πως χορηγούνται με ένεση. Κάτι που φυσικά δυσκολεύει όσους φοβούνται τις βελόνες. Βρετανοί ερευνητές λένε τώρα πως έκαναν τα πρώτα ουσιαστικά βήμα για να φτιάξουν νέα εμβόλια σε χάπια.

Όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Investigation, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Καρντιφ έφτιαξε ένα πρωτότυπο από του στόματος αντιγριπικό εμβόλιο, που εν αντιθέσει το κλασσικό, δεν χρειάζεται να αποθηκευθεί σε ψυγείο.

Στόχος τους είναι να δημιουργηθούν μη ενέσιμα εμβόλια για όλο των εύρων των προλήψιμων παθήσεων ώστε να είναι ευκολότερη η χρήση τους στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα κλασσικά εμβόλια λειτουργούν δια της μεταφοράς ενός ζώντος ιού ή βακτηρίου, σε αβλαβή μορφή, στον οργανισμό ώστε να προκληθεί ανοσολογική αντίδραση. Αυτό επιτρέπει στο σώμα να αναγνωρίσει τη νόσο, όπως για παράδειγμα την γρίπη, και να την αντμετωπίζει με αποτελεσματικό τρόπο.

Αλλά η δυσκολία με αυτό το είδος εμβολίων είναι ότι πρέπει να φυλάσσονται σε ψυχόμενους χώρους κατά τη μεταφορά ώστε να διατηρείται σταθερό το ιολογικό φορτίο τους. Το γεγονός αυτό τα καθιστά απαγορευτικά για χώρες χωρίς επαρκή και σταθερή ηλεκτροδότηση.

Όμως, το εμβόλιο κατά του ιού της γρίπης Α που ανέπτυξαν οι ερευνητές του Κάρντιφ απαρτίζεται από τεχνητά πεπτίδια που μιμούνται τους πραγματικούς ιούς.

Εν αντιθέσει με τα φυσικά πεπτίδια, τα τεχνητά δεν καταστρέφονται από τη διαδικασία της πέψης και έτσι μπορούν να χορηγηθούν σε μορφή χαπιού.

Μάλιστα, το πρωτότυπο του νέου αυτού εμβολίου παρήγαγε ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού στα ανθρώπινα κύτταρα όταν δοκιμάστηκε σε εργαστηριακό δίσκο.

Επίσης ήταν εξίσου αποτελεσματικό με το κλασσικό πεπτίδιο της γρίπης, όταν δοκιμάστηκε σε ποντίκια. Ακόμη οι ερευνητές παρατήρησαν ότι παρήγαγε κύτταρα που εξόντωναν τον ιό της γρίπης, όταν χορηγήθηκε από του στόματος στα τρωκτικά.
«Όχι μόνο έχουμε καλά νέα για άτομα που φοβούνται τις βελόνες, αλλά έχουν πλέον και έναν ευκολότερο τρόπο αποθήκευσης και μεταφοράς, κάνοντας τα εμβόλια κατάλληλα για χρήση ακόμα και σε δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες», εξηγεί ο καθηγητής Άντριου Σιγουελ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Παραδέχεται ωστόσο ότι πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες για την ανάπτυξη των συνθετικών αυτών εμβολίων για το σύνολο του πληθυσμού και όλες το εύρος των παθήσεων. Και αυτό είναι κάτι που θα πάρει χρόνο, μέχρι να πραγματοποιηθούν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το εμβόλιο για την πολυομυελίτιδα που είναι σε μορφή χαπιού, χρειάζεται αποθήκευση σε ψυγείο.

Η Ζάνια Σταματάκη, λέκτορας στο τμήμα Ιολογίας του Πανεπιστημίου του Μπέρμινγκχαμ εξηγεί ότι «η νέα προσέγγιση των ερευνητών του Καρντιφ μπορεί να αλλάξει την αναπτυξη των εμβολίων και μάλιστα κατά παθήσεων που σήμερα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν ειδικά σε εμπόλεμες καταστάσεις ή φυσικές καταστροφές».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Έρχεται το εμβόλιο για όλες τις αλλεργίες