Φόβοι για επιπλοκές μετά τη διενέργεια εμβολιασμού, δυσπιστία απέναντι στις φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και αντιλήψεις που αποδεικνύουν έλλειμμα γνώσεων σχετικά με την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, διαπιστώνονται ολοένα και σε περισσότερους Έλληνες. Έρευνα σε 1.571 άτομα, μέσης ηλικίας 59,8 ετών, κατέδειξε ότι:
• η αντίληψη ότι τα εμβόλια είναι ένας ακόμη τρόπος για να κερδίσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες χρήματα δηλώθηκε από το 37,8% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα.
• Φόβος για πιθανές άμεσες επιπλοκές μετά τη διενέργεια εμβολιασμού καταγράφηκε στο 33,7%,
• Για μελλοντικές επιπτώσεις στο 24,2%
• Ενώ ο φόβος για τις βελόνες στο 11,3.
Οικονομικές δυσκολίες για την κάλυψη του κόστους της ιατρικής επίσκεψης ή της μεταφοράς προκειμένου να διενεργηθεί εμβολιασμός δηλώθηκε από το 22,2%. Για το 20,8% η νόσηση από μία ασθένεια είναι αποτελεσματικότερη για την απόκτηση μελλοντικής ανοσίας από τη διενέργεια εμβολιασμού.
Η γνώση κάποιου περιστατικού με επιπλοκές μετά από εμβολιασμό δηλώθηκε από το 18,5%. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν υπό αμφισβήτηση για το 13,5% ενώ για το 11,1% τα εμβόλια πρέπει να γίνονται μόνο στα παιδιά.
Στη μελέτη – ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα οικονομικά και τις πολιτικές υγείας (10-12 Δεκεμβρίου)- συμμετείχαν ως ερευνητές 23 ιατροί από 21 μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πιερία, Εύβοια, Καρδίτσα, Κορινθία, Ηρακλείου, Χαλκιδικής, Ξάνθης και Έβρου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση στο πλαίσιο δράσεων τόσο της ΠΦΥ όσο και της Δημόσιας Υγείας».
Στο πλαίσιο της έρευνας διερευνήθηκε και το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Όπως προέκυψε, σχεδόν ένας στους τρεις συμμετέχοντες (ποσοστό 28%) δεν είχε πραγματοποιήσει ποτέ εμβόλιο στην ενήλικη ζωή του, ενώ το 34,2% πίστευε – λανθασμένα – ότι είναι πλήρως εμβολιασμένο. Η πλειονότητα παρουσιάζει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη (2,5% έχει κάνει εμβόλιο έναντι του έρπη ζωστήρα, 9,7% για ηπατίτιδα Β, 20,8% αντιτετανικό κλπ), με μοναδική εξαίρεση τον αντιγριπικό εμβολιασμό.