Ερευνητές κλωνοποίησαν έμβυα πιθήκων

εργαστήριο
13-11-2022

Καναδοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον αναφέρουν ότι κατάφεραν να κλωνοποιήσουν έμβρυα πιθήκων και στη συνέχεια να εξάγουν και βλαστοκύτταρα από τα έμβρυα αυτά.

Όχι μόνο είναι η πρώτη φορά που τέτοια κύτταρα παράγονται σε οποιοδήποτε άλλο ζώο εκτός από ποντίκι, αλλά η μέθοδος, λένε οι ερευνητές, θα πρέπει να λειτουργεί και σε ανθρώπους. Το 2004, Νοτιοκορεάτες ερευνητές ανέφεραν ότι δημιούργησαν βλαστοκύτταρα από κλωνοποιημένα ανθρώπινα έμβρυα, αλλά ο ισχυρισμός αποδείχθηκε απατηλός.

«Ελπίζουμε ότι η τεχνολογία θα είναι χρήσιμη για άλλα εργαστήρια που εργάζονται σε ανθρώπινα ωάρια και ανθρώπινα κύτταρα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της ομάδας, Shoukhrat Mitalipov στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον στο Beaverton, σε μια τηλεφωνική συνέντευξη. «Είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργήσει σε ανθρώπους».

Τα βλαστοκύτταρα πιθήκου ήταν γενετικά πανομοιότυπα με έναν ενήλικο πίθηκο, τον Semos, του οποίου τα κύτταρα κλωνοποιήθηκαν. Είναι ένα είδος καθολικού κυττάρου που μπορεί, θεωρητικά, να αναπτυχθεί σε οποιονδήποτε ιστό ή όργανο.

Ειδικοί ήλπιζαν από καιρό να χρησιμοποιήσουν ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα για τη μελέτη ασθενειών και την παροχή κυττάρων αντικατάστασης για τη θεραπεία τους.
Ένα πλεονέκτημα της χρήσης της κλωνοποίησης για τη λήψη βλαστοκυττάρων είναι ότι θα ταιριάζουν γενετικά με τα κύτταρα ενός ασθενούς, καθιστώντας περιττή την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος εάν τα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούνται στη θεραπεία. Η κλωνοποίηση θα μπορούσε επίσης να παράγει βλαστοκύτταρα που ταιριάζουν γενετικά με ασθενείς με περίπλοκες ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στους επιστήμονες να μελετήσουν αυτά τα κύτταρα και να κατανοήσουν πώς εξελίσσονται οι ασθένειες.

Με την έρευνα αυτή επάνω στους πιθληκους, λένε ορισμένοι ερευνητές, τα κλωνοποιημένα ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα φαίνονται πιο εφικτά. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε, φυσικά, αν θα είναι πιο δύσκολο ή πιο εύκολο να επαναλάβουμε τη δουλειά με τους ανθρώπους. «Είμαι πολύ ενθουσιώδης», είπε ο Δρ Λέοναρντ Ζον, διευθυντής του προγράμματος βλαστοκυττάρων στο Νοσοκομείο Παίδων του Χάρβαρντ. «Το επόμενο βήμα είναι σίγουρα να το κάνουμε στους ανθρώπους».

Ομάδες που αντιτίθενται στην ανθρώπινη κλωνοποίηση και την καταστροφή ανθρώπινων εμβρύων για την εξαγωγή βλαστοκυττάρων λένε ότι η έκθεση καθιστά πιο επείγον από ποτέ να χαράξουμε μια ηθική γραμμή.