Εργασιακό στρες: Πως να το μειώσετε

26-12-2016
Μπορεί να είμαστε μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων. Ορισμένοι όμως δουλεύουν κι αυτές τις άγιες ημέρες. Είναι λοιγικό λοιπόν να μην μπορούν να ξεφορτωθούν ούτε και τωρα το άγχος και το στρες που τους προκαλεί η δουλειά.
 
Έρευνα του Αμερικανικού οργανισμού Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMHSA) έδειξε πως το 3,7% του εργατικού δυναμικού της χώρας πάσχει από σημαντικά συμπτώματα άγχους και στρες που σχετίζονται με την δουλειά.
 
Όπως τονίζουν οι ερευνητές στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού, οι εργοδότες, τα συνδικάτα, οι πάροχοι υγείας και όλοι οι κοινωνικοί φορείς πρέπει να εργαστούν από κοινού, ώστε να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι να ξεπεράσουν τις προκλήσεις των αγχωδών διαταραχών και να διάγουν μια πλήρη και παραγωγική ζωή.
 
Τι μπορεί να κάνει λοιπόν κανείς για να αποβάλλει το άγχος και το στρες από τη δουλειά;
 
– Σωματική άσκηση
Ένας από τους καλύτερους τρόπους και μόνο για τη βελτίωση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής σας υγείας είναι να βρείτε χρόνο καθημερινά για να κάνετε γυμναστική. Ακόμα και όταν αισθάνεστε κουρασμένοι και πιεσμένοι, πρέπει να πιέσετε τον εαυτό σας να ασκηθεί, αφού αυτό θα βελτιώσει τη διάθεσή σας, σύμφωνα με έρευνα του 2013.
 
– Επίσκεψη σε ειδικό ψυχολόγο
Μπορεί να νομίζετε ότι τα έχετε υπολογίσει όλα στην καθημερινότητά σας, αλλά μερικές συνεδρίες με κάποιον ειδικό στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, ή με κάποιον άλλο σύμβουλο ψυχολογίας, είναι πολύ πιθανό να σας κάνει να δείτε τα πράγματα από μια άλλη σκοπιά και να αναθεωρήσετε τις συνήθειές σας στην καθημερινότητά σας.
 
– Καλός ύπνος
Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, έχετε κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης, αυξημένο άγχος και μια συνολικά μειωμένη ψυχική διάθεση. Προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον οκτώ ώρες κάθε βράδυ.
 
– Βόλτα
Αμέτρητες είναι οι έρευνες που καταδεικνύουν τις ευεργετικές επιπτώσεις που έχει το περπάτημα στην υγεία μας. Εκτός από ήπια σωματική άσκηση και μέσο πρόληψης πολλών ασθενειών (καρδιακά, εγκεφαλικά κ.α.), το περπάτημα ανακουφίζει και την ψυχή. Οι τακτικές βόλτες μειώνουν την κατάθλιψη και ενισχύουν την συγκέντρωση, την δημιουργικότητα και τη συνολική ψυχική υγεία.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: