Εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ: Για φωτογραφική διάταξη καταγγέλλουν το υπουργείο Υγείας – Ζητούν απόσυρσή της

26-09-2024

Αλλαγή στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που αφορά τους υπαλήλους, προωθείται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού, το οποίο αναρτήθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στον Οργανισμό.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση με το άρθρο 27 «καταργείται συγκεκριμένα και μόνο η θέση του εκπροσώπου των εργαζομένων από τη σύνθεση του 7μελούς ΔΣ του ΕΟΔΥ, το οποίο έτσι θα διορίζεται εξ ολοκλήρου από τον Υπουργό Υγείας».

Η εκπροσώπηση των εργαζομένων στο ΔΣ είναι απολύτως αυτονόητη και απαραίτητη σε ένα ΝΠΙΔ 1.500 υπαλλήλων, σημειώνουν οι εργαζόμενοι, καθώς –όπως τονίζουν- «με μία μονόπλευρη απόφαση στο ΔΣ επηρεάζεται άμεσα η εργασιακή ειρήνη, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας στο χώρο εργασίας».

«Ο εκπρόσωπός μας, με το δικαίωμα ψήφου και άποψης στο ΔΣ, λειτουργεί προστατευτικά για τους εργαζόμενους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις στοχευμένες παρεμβάσεις στη διαμόρφωση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του οποίου η υπογραφή ακόμη αναμένεται», σημειώνουν.

Και καλούν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αποσύρει τη φωτογραφική διάταξη, όπως την χαρακτηρίζουν.

Ακολουθεί η επίμαχη διάταξη:

Άρθρο 27 Τυπικά προσόντα Διευθύνοντος Συμβούλου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου- Τροποποίηση παρ. 2 και 3 άρθρου 3 ν. 4633/2019

Στο άρθρο 3 του ν. 4633/2019 (Α΄161) περί οργάνων διοίκησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 αντικαθίσταται, β) τα δύο πρώτα εδάφια της παρ. 3 αντικαθίστανται από ένα εδάφιο και οι παρ. 2 και 3 διαμορφώνονται ως εξής:

«2. Ο Πρόεδρος του ΔΣ πρέπει να είναι κάτοχος πτυχίου στο γνωστικό αντικείμενο των επιστημών υγείας και διδακτορικού διπλώματος σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με τους σκοπούς του άρθρου 2, Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ) της ημεδαπής ή ισότιμου πτυχίου και τίτλου, αντίστοιχα, από ακαδημαϊκό ίδρυμα της αλλοδαπής αναγνωρισμένο κατά την κείμενη νομοθεσία, ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και είναι μερικής απασχόλησης. Ο Διευθύνων Σύμβουλος πρέπει να είναι κάτοχος πτυχίου στο γνωστικό αντικείμενο των επιστημών υγείας ή των διοικητικών ή των οικονομικών σπουδών και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή διδακτορικού διπλώματος, ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμου πτυχίου και τίτλου, αντίστοιχα, από ακαδημαϊκό ίδρυμα της αλλοδαπής αναγνωρισμένο κατά την κείμενη νομοθεσία ή να διαθέτει αποδεδειγμένη μετεκπαίδευση τουλάχιστον ενός (1) έτους στο εξωτερικό, και ταυτόχρονα να διαθέτει δεκαετή τουλάχιστον εργασιακή εμπειρία στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, εκ των οποίων τα πέντε (5), τουλάχιστον, έτη να τελούν σε συνάφεια προς την άσκηση διοίκησης, ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και είναι πλήρους απασχόλησης.

3. Το Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχει και ο Διευθύνων Σύμβουλος, είναι επταμελές και τα μέλη του διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας. Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 4, με την απόφαση διορισμού του ΔΣ, ορίζεται και ένα (1) αναπληρωματικό μέλος για κάθε τακτικό μέλος του ΔΣ. Η θητεία του Προέδρου, του Διευθύνοντος Συμβούλου και των μελών του ΔΣ είναι τριετής με δυνατότητα ανανέωσης για μια ακόμη θητεία.».