“ΕΣΥ”, θα αποδεχθείς το καθεστώς εργασίας του φορέα υποδοχής;

26-12-2016

«Εμείς απολύσεις δεν θα κάνουμε. Δίνουμε σε όλους τους γιατρούς την ευχέρεια, εφόσον θέλουν, να μπουν στο ΕΣΥ, σεβόμενοι και αποδεχόμενοι το καθεστώς εργασίας του φορέα υποδοχής. Όποιος δεν θέλει, θα επιλέξει τη λύση της συμβάσεως», δήλωσε την Τρίτη στις Βρυξέλλες ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, επαναλαμβάνοντας το ίδιο δίλημμα προς τους γιατρούς, που για πολλούς είναι προσχηματικό εφόσον πολλά πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη. Όπως π.χ. με τι βαθμό θα πάνε γιατροί του ΕΟΠΥΥ 60 και 65 χρονών για να κάνουν αποκλειστική σύμβαση στο ΕΣΥ και να κλείσουν μάλιστα και το ιδιωτικό τους ιατρείο ή ακόμη τι ακριβώς θα γίνει με τους γιατρούς χειρουργικών ειδικοτήτων. Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που κατά τη συζήτηση της Τετάρτης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στη βουλή, πρέπει να  ξεκαθαρίσουν ενώ καλώς εχόντων των πραγμάτων ο κ. Γεωργιάδης θα παρουσιάσει και την έκθεση αξιολόγησης δομών και προσωπικού του ΕΟΠΥΥ.

Κατά τ’ άλλα ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε  ότι μεγάλο μέρος των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας για την κινητικότητα και τις απολύσεις στο δημόσιο θα καλυφθούν μέσω της μεταρρύθμισης του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, μετά τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν την Πέμπτη από το κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όσοι από τους 5.500 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ επιλέξουν να μετακινηθούν στο ΕΣΥ, με σχέση πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης, θα προσμετρηθούν στους στόχους της κινητικότητας. Όσοι επιλέξουν να διατηρήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, τότε η σύμβαση τους με το δημόσιο θα λυθεί και θα καταμετρηθούν στους στόχους των απολύσεων.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ακόμη ότι το υπουργείο του δεν έχει εκκρεμότητα που να σχετίζεται με την εν εξελίξει αξιολόγηση της Τρόικας, καθώς έχει συμμορφωθεί 100% σε όλες του τις υποχρεώσεις.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας παρουσίασε τους τέσσερις άξονες του υπουργείου κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας. Τους τέσσερις άξονες συνιστούν η παροχή επαρκών υπηρεσιών υγείας σε κατάσταση μειωμένης χρηματοδότησης, η δράση της υγείας στο σύγχρονο μεταναστευτικό πλαίσιο, η υποστήριξη της υγιεινής διατροφής και άσκησης και, τέλος, το ζήτημα του e-health και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι στον τομέα της υγείας θα γίνουν 400 προσλήψεις, μέχρι το τέλος του 2013 και 500 προσλήψεις μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014.