Εξοργισμένοι οι γιατροί χωρίς σύνορα με την ελληνική κυβέρνηση για τους θανάτους των προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου

03-02-2017

Καμία επίσημη έρευνα δεν πραγματοποίησαν οι υγειονομικές αρχές μετά το πρώτο θάνατο πρόσφυγα – στις 24 Ιανουαρίου – στο κέντρο Φιλοξενίας στη Μόρια της Λέσβου. Αυτό καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα οι οποίοι εμφανίζοντας εξοργισμένοι για τους τρεις θανάτους προσφύγων μέσα σε μία εβδομάδα στη Μόρια.

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι εξοργισμένοι με την αδυναμία των ελληνικών Αρχών έως τώρα να προσφέρουν τα εντελώς απαραίτητα, όπως στοιχειώδη, ασφαλή καταλύματα και θέρμανση για τους αιτούντες άσυλο που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά. Μέχρι σήμερα, σχεδόν χίλιοι άνθρωποι ζουν ακόμη σε σκηνές στη Λέσβο, αντιμέτωποι με τη βροχή και το κρύο του χειμώνα, καθώς μόνο λίγες εκατοντάδες μεταφέρθηκαν πρόσφατα σε ξενοδοχεία. Οι Αρχές εξακολουθούν να αυτοσυγχαίρονται για τις ενέργειές τους, ενώ άντρες, γυναίκες και παιδιά συνεχίζουν να αγωνίζονται για να επιβιώσουν στο ύπαιθρο» αναφέρει η Εμιλί Ρουβρό, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.

Η οργάνωση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αντιδρά αποσπασματικά σε αυτά τα τραγικά συμβάντα «εφαρμόζοντας για άλλη μια φορά έκτακτα μέτρα στη Λέσβο, χωρίς όμως μια μακροπρόθεσμη και σταθερή λύση».

«Ύστερα από τους τρεις πρόσφατους θανάτους στη Λέσβο, οι ελληνικές και ευρωπαϊκές Αρχές πρέπει να σταματήσουν να αγνοούν τις επιπτώσεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στους ανθρώπους. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, εξαιτίας της οποίας οι Αρχές εμποδίζουν τις νέες αφίξεις στα νησιά, έχει αποτύχει. Ο συνωστισμός που έχει δημιουργήσει έχει ως αποτέλεσμα αφόρητες συνθήκες για τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις, τη βία και την εξαθλίωση. Κάποιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας αυτής της συμφωνίας» συμπληρώνει η Εμιλί Ρουβρό.

Η οργάνωση ζητά από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές να προχωρήσουν άμεσα στην παροχή ασφαλών, θερμαινόμενων και κατάλληλων για το χειμώνα καταλυμάτων και των αντίστοιχων υπηρεσιών για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, να μειώσουν τον πληθυσμό των hot spots στην προβλεπόμενη δυναμικότητά τους, να μεταφέρουν τους υπόλοιπους σε αξιοπρεπή καταλύματα στην ηπειρωτική χώρα, αλλά και να ακυρώσουν τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.