Όλο και περισσότερα ζευγάρια καταφεύγουν σήμερα στην εξωσωματική γονιμοποίηση για να φέρουν στον κόσμο ένα παιδάκι. Η επιτυχία της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένα από αυτά που επηρεάζει φαίνεται πως είναι και η διατροφή. Πρόσφατη ανασκόπηση αρκετών ερευνών έδειξε πως η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Reproductive Biomedicine Online, εξέτασε 27 διαφορετικές μελέτες. Στόχος των ειδικών: να διαπιστώσουν κατά πόσο οι διαφορετικές διατροφικές συνήθειες συνέβαλαν στην επιτυχία μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Εξωσωματική γονιμοποίηση και μεσογειακή διατροφή
Ο Roger Hart είναι καθηγητής αναπαραγωγικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας και συγγραφέας της μελέτης. ‘Οπως λέει, ο βαθμός στον οποίο τα συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστος. «Τα συμπληρώματα διατροφής συνήθως δεν συνταγογραφούνται. Αγοράζονται διαδικτυακά ή χωρίς ιατρική συνταγή. Είναι αδύνατο να προσδιοριστούν δεδομένα σχετικά με τη χρήση τους. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι χρησιμοποιούνται ευρέως. Και παρουσιάζουν μεγάλο δημόσιο ενδιαφέρον», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα συμπληρώματα διατροφής που αναλύθηκαν στη μελέτη ήταν τα: δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA), μελατονίνη, συνένζυμο Q10 (CoQ1O), καρνιτίνη, σελήνιο, βιταμίνη D, μυο-ινοσιτόλη, Ωμέγα-3, κινέζικα βότανα καθώς και διάφορα μοντέλα διατροφής.
Η DHEA, το COQ10 αλλά και η μελατονίνη, φαίνεται ότι μπορούν να αυξήσουν την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ωστόσο, χρειάζονται κι άλλες μελέτες για να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο τα συμπληρώματα αλλά και συγκεκριμένα διατροφικά μοντέλα, έχουν ρόλο στην επιτυχή έκβαση μιας εξωσωματικής.
Ωστόσο, τα στοιχεία υπέρ της μεσογειακής διατροφής είναι πολύ ισχυρότερα. Και περιλαμβάνουν αρκετές καλά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές, που δείχνουν οφέλη. Τόσο στην ανάπτυξη του εμβρύου όσο και στην έκβαση της εγκυμοσύνης.
Τι λένε οι ειδικοί
Ο καθηγητής Roger Hart εξήγησε ότι είναι σημαντική για τον οργανισμό μια διατροφή με υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, ξηρών καρπών, ψαριών και μονοακόρεστων ή πολυακόρεστων ελαίων. Σημαντική είναι και η περιορισμένη πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων. «Αυτές οι δίαιτες είναι πλούσιες σε βιταμίνες Β, αντιοξειδωτικά, ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και νάτριο», είπε.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα «μπορεί να είναι ευεργετικά» στη βελτίωση των κλινικών αποτελεσμάτων της εξωσωματικής γονιμοποίησης και της ποιότητας του εμβρύου. Ομοίως, τα αντιοξειδωτικά λαμβάνονται συνήθως ως συνδυασμοί συμπληρωμάτων. Ομως, τα στοιχεία από μια σημαντική ανασκόπηση 63 μελετών τα περιέγραψαν ως χαμηλής ποιότητας και δεν μπόρεσαν να αποδείξουν κανένα όφελος.
Με βάση λοιπόν του συνόλου των αποδεικτικών στοιχείων, ο καθηγητής Hart θεωρεί ότι μια απλή διατροφική προσέγγιση για την υποβοήθηση της σύλληψης μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης θα ήταν η υιοθέτηση μιας μεσογειακής διατροφής. Επίσης, η λήψη COQ-10 και DHEA πριν από την έναρξη της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να είναι χρήσιμο συμπλήρωμα. Το ίδιο και η λήψη ωμέγα-3 ελεύθερων λιπαρών οξέων.
Τέλος, ο καθηγητής τόνισε ότι όλες οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν θα πρέπει να λαμβάνουν επαρκή συμπληρώματα φυλλικού οξέος. Να ζητούν τη συμβουλή του γιατρού τους για τον καθορισμό της κατάλληλης δόσης των συμπληρωμάτων που πρέπει να παίρνουν.
Πηγή: news-medical.net
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκυμοσύνη: Οι πιθανότητες σύλληψης φυσιολογικά μετά από μια εξωσωματική