Ευάγγελος Γεωργίου: «5G, ο κόσμος θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής»

23-12-2019

«Οι έρευνες δεν δείχνουν πρόβλημα από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Η επιστημονική γνώση, μόνος οδηγός για τη χρήση της», αναφέρει ο Πυρηνικός γιατρός και ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Καλαμάτας για την διακοπή της πιλοτικής λειτουργίας της 5ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας (του λεγόμενου 5G) προκειμένου να μην οδηγηθεί ο πληθυσμός της πόλης σε… υπογεννητικότητα (!), το healthview ζήτησε διευκρινίσεις και την επιστημονική άποψη από τον κο Ευάγγελο Γεωργίου, Πυρηνικό γιατρό, ομότιμο καθηγητή Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Η συζήτηση για τα συστήματα της κινητής τηλεφωνίας πρέπει να γίνεται με αυστηρά επιστημονικό υπόβαθρο και να ξεφεύγει από τo ντελίριο μυθοπλασίας των επαγγελματιών τρομολάγνων», τόνισε ο κ. Γεωργίου και συστήνει σε όλους τους εμπλεκόμενους να μην παρασύρονται από εκδηλώσεις τεχνοφοβικής υστερίας ορισμένων, που συχνά εκπροσωπούν αλλότρια συμφέροντα.

«Πολλοί συνειδητά πωλούν υστερία στο κοινό γιατί εμπορεύονται δήθεν συστήματα προστασίας από την ακτινοβολία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

– Τι νεότερο φέρνει όμως η νέα γενιά κινητής τηλεφωνίας και ποιες είναι οι διαφορές με τις προηγούμενες γενιές σε επίπεδα ακτινοβολίας που να δικαιολογούν οποιοδήποτε σκεπτικισμό;

«Αν δει κανείς νηφάλια τη διαφορά μεταξύ της σημερινής τεχνολογίας (4G) και της νέας γενιάς (5G), τότε διαπιστώνει ότι αναμένεται μικρότερη έκθεση σε μη ιοντίζουσα ακτινοβολία των χρηστών της 5G. Και τούτο διότι:

  1. Σε αντίθεση με τις κεραίες 4G που εκπέμπουν συνεχώς σε ευρεία δέσμη και επομένως όποιος πολίτης παραμένει εντός της σταθερής περιοχής του χώρου εκπομπής εκτίθεται συνεχώς σε ραδιοκυματική ακτινοβολία, οι κεραίες 5G εστιάζουν με λεπτή δέσμη μόνο στους ενεργούς χρήστες της, μόνο για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα (όχι συνεχώς), ακολουθώντας τους κατά την κίνησή τους, με μηδενική έκθεση σε ακτινοβολία των ανενεργών χρηστών και των διερχομένων πολιτών.
  2.  Με τη νέα τεχνολογία της 5G δεν επικεντρώνεται ποτέ όλη η ισχύς στην ίδια κατεύθυνση για μεγάλο χρόνο και βρίσκεται συνεχώς κάτω από το 25% της ονομαστικής ισχύος των κεραιών.
  3. Τα νέα 5G δίκτυα αυτόματα μειώνουν την ισχύ τους όταν δεν υπάρχει φόρτος επικοινωνίας
  4. Οι πάροχοι θα “μοιράζονται” τους Σταθμούς Βάσης ώστε να εκπέμπουν πχ. δύο πάροχοι ταυτόχρονα. Η συνολική έκθεση αποδεικνύεται ότι είναι μικρότερη από το άθροισμα δύο ξεχωριστών σταθμών βάσης.
  5. Στη 5G χρησιμοποιούνται μικροκεραίες κοντά στους χρήστες, καλύπτοντας μικρές περιοχές με ελάχιστη ισχύ εκπομπής, μειώνοντας έτσι την συνολική επιβάρυνση.

Για την αναμενόμενη ανάγκη περισσότερων κεραιών για τη νέα γενιά, όπως είναι γνωστό ο κος Γεωργίου σημειώνει ότι όσο πιο επαρκές είναι το δίκτυο κεραιών τόσο λιγότερη είναι η εκπομπή, συνδέοντας το θέμα με το κινητό τηλέφωνο.

«Το κινητό τηλέφωνο είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να επικοινωνεί διαρκώς με τον πλησιέστερο σε αυτό σταθμό βάσης. Όταν είναι μακριά από το σταθμό βάσης τότε προκειμένου να έχει επαφή, ξοδεύει περισσότερη ενέργεια και επομένως εκπέμπει περισσότερη ακτινοβολία.

Είναι επομένως αυτονόητο επίσης ότι οποιαδήποτε «προστατευτική» θήκη που εμποδίζει το κινητό να επιτελέσει τον σκοπό εφ’ ώ ετάχθη, το αναγκάζει να εκπέμπει περισσότερη ακτινοβολία», διευκρινίζει ο καθηγητής για τις προστατευτικές θήκες που διαφημίζονται, αλλά είναι ουσιαστικά, δώρο – άδωρο.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα εκτεταμένων ερευνών πάνω στις βιολογικές και τις υποτιθέμενες ανεπιθύμητες επιδράσεις της κινητής τηλεφωνίας στην υγεία, ο κος Γεωργίου τόνισε ότι, «δεν φαίνεται να υπάρχουν αποδείξεις μέχρι στιγμής ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία και οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες.

Διευκρίνισε δε πως «όλα τα πειράματα που γίνονται σε πειραματόζωα, δεν αναπαράγονται και το κυριότερο δεν μπορούν να αναχθούν στον άνθρωπο. Εμείς έχουμε μηχανισμούς επιδιόρθωσης. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η συχνότερη και πιο επικίνδυνη παρενέργεια από τη χρήση της κινητής τηλεφωνίας είναι τα τροχαία ατυχήματα. Ας γίνουμε πιο προσεκτικοί σε αυτό!».

– Τελικά ο κόσμος θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής με κεραίες και τηλέφωνα;

«Ο κόσμος θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής με τα υπάρχοντα όρια. Όλοι οι Διεθνείς, Ευρωπαϊκοί και Εθνικοί Οργανισμοί και χιλιάδες επιστήμονες και αφού εφαρμόζεται ήδη σταδιακά η τεχνολογία 5G, μετά από την αξιολόγηση πραγματικών μετρήσεων, διαβεβαιώνουν ότι δεν αναμένονται επιπτώσεις του 5G στην υγεία.

Από την άλλη είναι σωστή η αρχή της προφύλαξης που επικαλούνται ορισμένοι. Και όσον αφορά στα τηλέφωνα για να είναι κανείς από την ασφαλή μεριά του λόφου, ας χρησιμοποιεί hands free. Όσο για την ευαίσθητη παιδική ηλικία, θα προτιμούσα να μην έχει το παιδί μου κινητό μέχρι τα 10 του χρόνια και μετά να κάνει λελογισμένη χρήση» καταλήγει ο κ. Γεωργίου.

Για τα θέματα των αντιδράσεων ο κος Γεωργίου κάνει λόγο για υποκριτικές συμπεριφορές ορισμένων. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε μέσα σε μια σούπα ιοντιζουσών και μη ακτινοβολιών. Ας ξεκινήσουμε από τη φυσική ραδιενέργεια που υπάρχει παντού. Π.χ. όσο πιο ψηλά μένει κανείς τόσο πιο πολύ δέχεται την κοσμική ακτινοβολία. Από την άλλη, η γη μας είναι φτιαγμένη από ραδιενεργά υλικά.

Επιπλέον έχουμε φορτώσει τον πλανήτη μας με ραδιενέργεια από πυρηνικές δοκιμές, από πυρηνικά ατυχήματα κλπ. Γιατί δε μιλάει κανείς γι’ αυτά στην Ελλάδα και όλοι ασχολούνται με τη μη ιοντίζουσα ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας;» διερωτάται με νόημα.

«Ακόμη όμως και για την ήπια μη ιοντίζουσα ακτινοβολία, η δημόσια συζήτηση διακρίνεται από δόση υποκρισίας», επισημαίνει ο καθηγητής. «Π.χ. το ραδιόφωνο, η τηλεόραση εκπέμπουν αυτήν την ακτινοβολία πολύ περισσότερο απ’ ότι τα κινητά τηλέφωνα και μάλιστα συνεχώς. Αν αυστηροποιήσουν περαιτέρω τα επίπεδα, δεν θα μπορεί πια να βλέπει κανείς ούτε ένα τουρκικό serial!», σημειώνει σκωπτικά.

Πάντως από την πλευρά της υγείας, πέρα από την επανάσταση στις καθημερινές υπηρεσίες που θα φέρει η 5η γενιά δικτύων της κινητής τηλεφωνίας, αναμένονται επίσης υψηλού επιπέδου δυνατότητες για την τηλεϊατρική, όπως πχ. η ηλεκτρονική παρακολούθηση της υγείας, η απομακρυσμένη χειρουργική κλπ.