Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 – Καταγράφεται 1 εξαφάνιση κάθε 2 ημέρες

19-02-2024

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τις εξαφανίσεις παιδιών και ενηλίκων που έδωσε στη δημοσιότητα το «Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή τον 17ο χρόνο που η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000», παρέχει υποστήριξη και βοήθεια σε κάθε εξαφανισμένο παιδί, και την οικογένειά του.

Σύμφωνα με τα στοιχεια, το 2023, το Εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις Παιδιών και Ενηλίκων του Οργανισμού, σημείωσε:

1 εξαφάνιση κάθε 2 ημέρες.

8.354 τηλεφωνικές κλήσεις. 37% έδωσε πληροφορίες για παιδί που αναζητείται.

Μέσος χρόνος αναμονής 12 δευτερόλεπτα.

Η 116000 αποτελεί έναν κοινό αριθμό, που λειτουργεί από εθνικούς φορείς εξειδικευμένους για τη διαχείριση περιστατικών εξαφάνισης παιδιών, ενημέρωσης, υποστήριξης και παροχής πληροφοριών σε όλη την Ευρώπη. Εμπνευστής της κοινής Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, ο οποίος έχει βραβευθεί για αυτή την πρωτοβουλία από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (Missing Children Europe).

Στόχος της Γραμμής αυτής, είναι η δωρεάν υποστήριξη αγνοούμενων παιδιών και των οικογενειών τους, με κάθε δυνατό μέσο και υπηρεσία. Μέσω της 116000, οι φορείς:

Καθοδηγούν και υποστηρίζουν τις οικογένειες

Παρέχουν συμβουλές για τη διαχείριση διαδικαστικών θεμάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν -μεταξύ αυτών και τα ΜΜΕ

Συνεργάζονται στενά με την Αστυνομία, με φορείς παιδικής προστασίας και άλλους εμπλεκόμενους και συναρμόδιους φορείς

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια, από τις εκατοντάδες κλήσεις, όπου βραδινές ώρες Σαββάτου μια μητέρα, έντονα συναισθηματικά φορτισμένη, κάλεσε και ανέφερε ότι ο γιος της, 13 ετών, έχει φύγει το μεσημέρι, από το σπίτι, με έναν φίλο του, έχει κλειστό το κινητό του και δε γνωρίζουν που βρίσκεται. Επικοινώνησαν και με φίλους του, όμως δίχως αποτέλεσμα. Η μητέρα, πανικόβλητη, ανέφερε ότι δεν ήξερε που να καλέσει, και η Γραμμή ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε. Αμέσως, δόθηκαν κατευθύνσεις από Ψυχολόγο της Γραμμής 116000 για την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Missing Kid Alert, ενώ ενημερώθηκαν άμεσα οι Αρχές για την αναζήτηση του ανήλικου. Παράλληλα με την αναζήτηση των Αρχών, δραστηριοποιήθηκε και η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΚΡΗΣ» του Οργανισμού -με εθελοντικές ομάδες της περιοχής- για να βοηθήσουν στην αναζήτηση του 13χρονου. Λίγη ώρα αργότερα η Γραμμή έλαβε κλήση από τη μητέρα, ενημερώνοντας πως ο ανήλικος επέστρεψε και είναι καλά στην υγεία του. Έγινε αποφόρτιση και πλαισίωση των γονέων, δόθηκαν οι πρώτες κατευθύνσεις για τη διαχείριση της κατάστασης και συμφωνήθηκε να επικοινωνήσουν τις επόμενες ημέρες για να πραγματοποιηθεί διά ζώσης συνάντηση τόσο με τον ανήλικο, όσο και με τους γονείς, με Ψυχολόγο του Οργανισμού, όπως και έγινε. Τις επόμενες ημέρες, επισκέφτηκαν τον χώρο μας οι γονείς με τον 13χρονο, όπου έγιναν δύο ξεχωριστές συναντήσεις. Οι γονείς ένιωσαν από την πρώτη στιγμή ότι δεν είναι μόνοι τους, καθώς η υποστήριξη που παρέχεται πέραν της αναζήτησης του παιδιού, είναι κρίσιμη τόσο για την επαναφορά του στο περιβάλλον του, όσο και για την ψυχολογική ανάκαμψη ολόκληρης της οικογένειας.

Το Εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις Παιδιών και Ενηλίκων του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»:

Από το 2007, έχει διαχειριστεί 116.747 κλήσεις,

Από το 2004 έχει διαχειριστεί περιστατικά εξαφάνισης 2.196 ανηλίκων παιδιών και

Από το 2020 έχει διαχειριστεί περιστατικά εξαφάνισης 359 ενηλίκων.

Ενώ παράλληλα μόνο το 2023 σημείωσε:

1 εξαφάνιση κάθε 2 ημέρες / Συνολικά 186 παιδιά

Από τα 186 παιδιά που αναζητήσαμε το 50% (98 παιδιά) ήταν κορίτσια 13-18 ετών.

8.354 τηλεφωνικές κλήσεις / 37% έδωσε πληροφορίες για παιδί που αναζητείται

Μέσος χρόνος αναμονής 12 δευτερόλεπτα

Μέσος χρόνος εύρεσης παιδιών 2 ημέρες μετά την εξαφάνιση

Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» του Οργανισμού, στην Ελλάδα, είναι πάντα διαθέσιμη, στελεχωμένη με Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ψυχολόγους και Διερμηνείς, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο με σκοπό την ολιστική στήριξη κάθε παιδιού.